Vijesti


Sljedeće sedmice: Dva suđenja za genocid u Srebrenici 7. Augusta 2009. Vijest U prvoj sedmici nakon godišnjih odmora, pred Sudom BiH nastavit će se suđenja za genocid u Srebrenici.
Neumorno zalaganje za istinu 7. Augusta 2009. Vijest

Istraživačko-dokumentacioni centar iz Sarajeva je radom na projektu Bosanska knjiga mrtvih, te dugogodišnjim zalaganjima u istraživanju ratnih zločina počinjenih u BiH, stekao niz priznanja u svijetu, među kojima je i ovogodišnja nagrada mladih Evrope.

Odluka o mandatu stranih sudija i tužilaca pred parlamentom 24. Jula 2009. Članak Ukoliko Parlamentarna skupština BiH prihvati, mandat međunarodnim sudijama i tužiocima na Sudu BiH bi mogao biti produžen za dvije godine.
Karadžić: Bez datuma početka suđenja, ali s novim zahtjevima 23. Jula 2009. Članak Još jedna statusna konferencija u Haagu okončana a da nije poznat datum početka suđenja.
Ratni videosnimak izaziva rasprave 23. Jula 2009. Članak Radio-televizija Republike Srpske prikazala ratni videosnimak koji ukazuje na moguću odgovornost generala Armije BiH Atifa Dudakovića za pogubljenje dvaju Bošnjaka, ratnih zarobljenika.
MKSJ/ICTY: Milan Lukić traži da ide kući 22. Jula 2009. Članak Milan Lukić zatražio da mu Tribunal dozvoli petodnevni odlazak u Srbiju.
Amnesty International: Nema pravde za žrtve silovanja 22. Jula 2009. Članak Amnesty International poziva Tužilaštvo BiH da otvori istragu o rođacima Lukić u vezi sa silovanjima u Višegradu.
Optužnica protiv Zorana Marića 14. Jula 2009. Vijest Državno tužilaštvo uputilo Sudu BiH na potvrđivanje optužnicu protiv Zorana Marića zbog zločina u Jajcu.
MKSJ/ICTY: Presuda Milanu i Sredoju Lukiću 20. jula 13. Jula 2009. Članak Dva mjeseca nakon iznošenja završnih riječi, Vijeće Tribunala u Haagu najavilo izricanje presude Milanu i Sredoju Lukiću.
Kličković i ostali: Ublažene mjere zabrane 13. Jula 2009. Članak Sud BiH ublažio mjere zabrane dvojici optuženih za zločine počinjene u Bosanskoj Krupi, a koji se brane sa slobode.