Vijesti


29 godina zatvora za dvije godine terora nad Sarajlijama 12. Novembra 2009. Članak Žalbeno vijeće Haškog tribunala smanjilo kaznu Dragomiru Miloševiću za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom Sarajeva, te ga oslobodilo odgovornosti za masakr na Markalama u augustu 1995. godine.
Korićanske stijene: Ukinut pritvor još trojici optuženih 11. Novembra 2009. Članak Sud BiH ukinuo pritvor Ljubiši Četiću, Dušanu Jankoviću i Željku Stojniću, te se sada sva šestorica optuženih za zločin na Korićanskim stijenama brane sa slobode.
Ljudi ubijenih duša 3. Novembra 2009. Članak Pred zgradom Suda BiH, tridesetak žrtava i članova porodica stradalih s područja općine Ključ srelo se s jednim od optuženih za zločine na ovom području koji se brani sa slobode, ali je sve prošlo bez incidenata.
Karadžić: Početak suđenja na koje se čekalo više od decenije 27. Oktobra 2009. Članak Nakon 15 mjeseci od hapšenja i skoro 14 godina od podizanja optužnice, u Haagu je počelo suđenje Radovanu Karadžiću, bivšem lideru bosanskih Srba, optuženom za genocid i zločine protiv čovječnosti počinjene na teritoriji BiH od 1992. do 1995.
Karadžić: Odgođen početak suđenja 26. Oktobra 2009. Članak Suđenje Radovanu Karadžiću odgođeno za 27. oktobar jer se optuženi nije pojavio u sudnici.
Alija Osmić ponovo uhapšen 16. Oktobra 2009. Članak Sud BiH ponovo odredio pritvor bivšem vojnom policajcu Armije BiH optuženom za zločine nad bugojanskim Hrvatima.
Alija Osmić pušten na slobodu 12. Oktobra 2009. Članak Sud BiH ukinuo pritvor Aliji Osmiću, koji se tereti za zločine na području Bugojna, i izrekao mu devet mjera zabrane.
Neubjedljivi razlozi za presudu 1. Oktobra 2009. Članak Sud u Beogradu nije van razumne sumnje utvrdio krivičnu odgovornost Ilije Jurišića, a razlozi za osuđujuću presudu, smatra Fond za humanitarno pravo, “neubjedljivi” su.
Stipe Žulj: Podignuta optužnica za zločine u Kupresu 1. Oktobra 2009. Članak Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv policajca iz Kupresa zbog ubistva jedne osobe 1994. godine.
Nezadovoljstvo Tuzlaka presudom izrečenom u Beogradu 29. Septembra 2009. Vijest Nekoliko stotina građana Tuzle danas je izašlo na ulice kako bi protestovali zbog presude koju je u Beogradu izrekao Sud za ratne zločine njihovom sugrađaninu Iliji Jurišiću.