Članak

Suđenje Vlatku Jarku u Mostaru

11. Februara 2011.00:00
Rješenjem Suda BiH suđenje Vlatku Jarku, optuženom za zločine u Stocu, nastavit će se pred Kantonalnim sudom u Mostaru.

This post is also available in: English

Uvažavajući prijedlog Tužilaštva BiH, Državni sud donio je 3. februara 2011. godine rješenje kojim se slučaj Vlatka Jarka, bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), prenosi sudu u Mostaru radi daljnjeg procesuiranja.

Na osnovu Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, manje osjetljivi predmeti ratnih zločina mogu biti prebačeni u nadležnost kantonalnim ili okružnim pravosudnim institucijama.

Vlatko Jarak zvani Doktor, bivši pripadnik Prve brigade “Knez Domagoj” HVO-a, tereti se da je od jula do augusta 1993. godine učestvovao u nasilju, zastrašivanju, zatvaranju i prisilnom preseljenju Bošnjaka s područja Stoca i Blagaja.

U optužnici se navodi da je Jarak s pripadnicima HVO-a 16. juna 1993. godine vezao bodljikavom žicom ruke trojici civila, nakon čega su odvedeni u Koštanu bolnicu u Stocu.

Tužilaštvo mu stavlja na teret i da je učestvovao u izvođenju civila iz njihovih kuća u Blagaju i prebacivanju u Srednjoškolski centar i krug fabrike “TGA” u Stocu, gdje su držani bez hrane i vode. Kako stoji u optužnici, iz tih objekata su izdvojeni muškarci i odvedeni u nepoznatom pravcu, dok su žene i djeca odvezeni u Blagaj.

Krajem januara 2011. Jarak je negirao krivicu za sudjelovanje u ovim zločinima, a optužnicu protiv njega potvrdio je Sud BiH krajem decembra 2010. godine.

A.M.A.

Povezani članci

This post is also available in: English