Članak

Lokalno pravosuđe – Stjepanović: Bez optuženog u napadima

9. Februara 2011.00:00
Tri svjedoka Tužilaštva Brčko Distrikta kazala su da tokom napada i ubistva civila u naseljima Bosanska Bijela i Cerik u junu i augustu 1992. godine nisu vidjeli optuženog Ivana Stjepanovića.

This post is also available in: English

Petar Lukić, svjedok Tužilaštva i bivši član srpskog Kriznog štaba u Bosanskoj Bijeloj, prisjetio se napada na to selo u junu 1992. godine, kada je izgubio oca.

“Vidio sam ispred svoje kuće jednog vojnika u crnoj uniformi, koji mi je rekao da se predam, a onda je zapucalo i u mojoj kući tada je ubijen Milan Sekulić. Nakon nekoliko minuta, pucnjava je utihnula i ja sam krenuo prema očevoj kući, u kojoj sam ga zatekao mrtvog”, kazao je Lukić.

Ovaj svjedok je potom dodao da je nedaleko od očeve kuće vidio nekoliko nepoznatih vojnika kako odvode određeni broj muškaraca, žena i djece srpske nacionalnosti.

“Taj dan nisam vidio optuženog Ivana Stjepanovića da je učestvovao u napadima i ubistvima. Poslije sam čuo od izvjesnog Mitra Perića da je optuženi u tome učestvovao”, objasnio je svjedok.

Učešće u tom zločinu stavlja se na teret Ivanu Stjepanoviću, bivšem pripadniku diverzantskog voda Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Tužilaštvo Brčko Distrikta smatra da je Stjepanović od juna 1992. do septembra 1994. godine počinio više ubistava, nečovječnih postupanja, pljački i uništavanja imovine u naseljima Bijela, Cerik i Bukvik (općina Brčko).

O istom događaju svjedočio je i Dobrivoje Lukić, koji je kazao da ga je u napadu na Bosansku Bijelu ranio njemu nepoznati vojnik.

Svjedok Lukić je rekao da poznaje optuženog odranije, ali da ga u junu 1992. godine nije vidio u Bijeloj.

Niko Milanović, treći svjedok Tužilaštva, govorio je o događajima od 17. juna i 28. augusta 1992. godine u selu Cerik (općina Brčko).

Milanović je kazao da je selo napadnuto iz nekoliko pravaca, te da je poginuo određeni broj muškaraca i žena, civila srpske nacionalnosti.

Ni on, poput ostalih svjedoka, u tim napadima nije vidio optuženog Ivana Stjepanovića.

Na ovom ročištu je optuženi Stjepanović zatražio od Sudskog vijeća da mu se “zbog slabog imovnog stanja” dodijeli branilac po službenoj dužnosti. Odluku o ovom zahtjevu Vijeće će donijeti naknadno.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. mart 2011. godine.

M.A.

———————————————————————————————–

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English