Članak

Lokalno pravosuđe – Ristić i Dević: Nedostatak informacija o zločinu

11. Februara 2011.00:00
Na suđenju Lazaru Ristiću i Predragu Deviću za ubistvo 15 civila u Sanskom Mostu, tri svjedoka Odbranâ optuženih kazala da nemaju saznanja o tom zločinu.

This post is also available in: English

Milan Vokić, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) i svjedok Devićeve Odbrane, na suđenju pred Kantonalnim sudom u Bihaću kazao je da je 10. oktobra 1995. godine bio u koloni skupa sa optuženima, ali da nije svjedočio ubistvima.

“Nisam svjedočio nikakvom ubistvu niti šta znam o tome”, kazao je Vokić.

Ovaj svjedok je rekao da je iz kolone otišao nakon što mu je Petar Arsenić rekao da ga njegovi čekaju kod kuće, a da su zaprežna kola ostala.

Lazar Ristić i Predrag Dević terete se da su “prema prethodnom dogovoru, naoružani automatskim oružjem”, 10. oktobra 1995. godine na lokalnom putu koji vodi za Sanski Most zaustavili zaprežna kola na kojima je bilo 15 civila Bošnjaka iz sela Vrše i Lukavice koji su se vraćali s radne obaveze.

Ristić je tada, kako stoji u optužnici, naredio vojnicima i civilima koji su bili na zaprežnim kolima da siđu, nakon čega su on, Petar Arsenić i Dević “nasilu, uz prijetnju oružjem”, preuzeli civile, koje su kasnije ubili blizu zaseoka Marjanovići-Domazeti.

Arsenić je sklopio sporazum o priznanju krivnje s Tužilaštvom Unsko-sanskog kantona (USK), nakon čega je osuđen na 10 godina zatvora.

Uroš Štrbac, svjedok Odbrane drugooptuženog i njegov bivši saborac, rekao je da nema nikakvih informacija o ovom događaju, ali da je 10. oktobra 1995. godine od Devića saznao da su “linije pukle i da Sanski Most pada”.

“Tog dana krenuo sam vojnicima odvesti hranu i na putu susreo Predraga Devića, koji mi je rekao da ne idem dalje jer su linije pukle. To je bilo negdje oko pola dva poslije podne. Njega tog dana kasnije nisam vidio”, rekao je Štrbac.

Jela Lukić, svjedokinja Odbrane prvooptuženog, rekla je da je tog dana, 10. oktobra, Ristić kod nje na njivi brao kukuruze.

Ona je kazala da su, po dojavi da je Sanski Most pao, nedugo potom svi otišli kućama, te da je prvooptuženi bio u alkoholiziranom stanju. O ubistvima civila Bošnjaka svjedokinja je rekla da ne zna ništa.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. februar 2011. godine.    

Dž.Dž.

———————————————————————————————–

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English