Vijesti


Korićanske stijene: Sud potvrdio optužnicu 23. Septembra 2009. Članak Državni sud potvrdio optužnicu protiv trojice Prijedorčana koji se terete za učešće u ubistvima oko 200 civila na Korićanskim stijenama u augustu 1992. godine.
Uhapšene četiri osobe osumnjičene za ratne zločine 16. Septembra 2009. Članak Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu uhapsili četiri bivša pripadnika Armije BiH koji se sumnjiče za sudjelovanje u zločinima počinjenim nad Hrvatima u selu Trusina, Hercegovina.
Ultimatum državnom Sudu i Tužilaštvu 11. Septembra 2009. Vijest Oko stotinu predstavnika Udruženja logoraša Republike Srpske i Koordinacije hrvatskih udruga organiziralo mirni protest pred Sudom i Tužilaštvom BiH, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog “opstrukcije” u procesuiranju ratnih zločina.
Presuda Florence Hartmann 14. septembra 9. Septembra 2009. Vijest Specijalno sudsko vijeće u Haagu saopćit će svoju odluku u predmetu Florence Hartmann 14. septembra ove godine.
Uhapšen Stipe Žulj 8. Septembra 2009. Vijest Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu uhapsili aktivnog policajca iz Policijske postaje Kupres zbog sumnje da je počinio ratni zločin.
MKSJ/ICTY: Momčilo Krajišnik prebačen iz Haaga u Veliku Britaniju 8. Septembra 2009. Članak Momčilo Krajišnik je pravosnažno osuđen 17. marta 2009.
Karadžić: Početak suđenja 19. oktobra 8. Septembra 2009. Vijest Suđenje Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske, koji se tereti, između ostalog, za genocid u Bosni i Hercegovini, počet će sredinom oktobra i “u najgorem scenariju” trajat će tri godine. 
Izostala podrška stranim sudijama i tužiocima 4. Septembra 2009. Vijest U državnom parlamentu nisu prošle izmjene i dopune zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH kojima se produžava mandat međunarodnim sudijama i tužiocima.
Korićanske stijene: Pritvor za nove osumnjičene 1. Septembra 2009. Vijest Sud BiH odredio pritvor dvojici bivših pripadnika interventnog voda policije u Prijedoru koji su optuženi za ubistva počinjena u augustu 1992. godine na Korićanskim stijenama.
Sljedeće sedmice: Počinje suđenje Ljubi Tomiću i Krsti Josiću 28. Augusta 2009. Vijest Pred Sudom BiH naredne sedmice bi se trebalo pojaviti 15 osoba optuženih za ratne zločine čija su suđenja u različitim fazama.