Članak

Karadžić: “Zatvorena vrata” Srebrenice

9. Februara 2011.00:00
Nekadašnji komandant snaga UN-a u Sarajevu je na suđenju Radovanu Karadžiću kazao da UNPROFOR, danima nakon što su srpske snage zauzele Srebrenicu, nije mogao provjeriti šta se dešavalo u ovoj enklavi.

This post is also available in: English

Rupert Smith je potvrdio da je na nizu sastanaka sa komandantom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratkom Mladićem – za kojim godinama traga Haški tribunal – insistirao da predstavnicima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) bude odobren pristup zarobljenim u Srebrenici.

“Mladić se trudio istaći da je Srebrenica okončana na korektan način… U to vrijeme još nismo znali šta je s nekih 2.000 muškaraca. Čuli smo da su prebačeni na stadion u Bratuncu. On je obećavao pristup Crvenom krstu, ali ga nije realizovao. Mislim da je Crveni krst na samom kraju jula stigao u Bratunac. Pokazane su im prazne zgrade. Niko nije vidio nikakve zarobljenike”, rekao je Smith.  

On je potvrdio da se sjeća sastanka na kojem mu je Mladić rekao: “Ja jesam ratni zločinac, ali vi morate sa mnom da razgovarate…”

Svjedok je kazao da su se za odobrenje posjete terenu radi pronalaska nestalih, predstavnici UN-a u avgustu 1995. godine obratili i Karadžiću, tadašnjem predsjedniku Republike Srpske i vrhovnom komandantu njenih oružanih snaga.

U dokumentu koji je predočio tužilac navedeno je da im je Karadžić nakon desetak dana odgovorio da je bio “preokupiran krizom u Banjoj Luci i da će se pozabaviti tim pitanjem”.  

Karadžić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Na teret su mu stavljeni zločini počinjeni s ciljem trajnog uklanjanja bosanskih muslimana i Hrvata s područja pod srpskom kontrolom, širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva i eliminacija muslimana u Srebrenici.

Svjedočeći o srpskoj blokadi konvoja UNHCR-a koji su dopremali humanitanu pomoć u Sarajevo, Smith je rekao da je, prema njegovom mišljenju, Mladić bio “prava adresa” za pregovore o rješavanju tih pitanja.

Smith je također govorio i o granatiranju sarajevske pijace Markale u avgustu 1995. godine – što se stavlja na teret Karadžiću – rekavši kako je “zaključio” da je granata doletjela s položaja VRS-a.

“Pregled kratera je upućivao na opšti pravac prema jugu, ali ne tačno odakle je ispaljena granata… Pri analizi je pomoglo što niko nije čuo ispaljivanje granate, dakle ona je bila ispaljena izvan branjenog područja Sarajeva”, rekao je Smith.

Karadžić je na ovom ročištu započeo unakrsno ispitivanje svjedoka, koje će biti nastavljeno 10. februara 2011.

M.T.

This post is also available in: English