Vijesti


Kravica, 14 godina poslije 13. Jula 2009. Članak Lokalne vlasti ograničile su broj osoba koje mogu doći u Kravicu i odati počast na mjestu gdje je 1995. godine počinjen masovni masakr nad 1.000 civila.
MKSJ/ICTY: Presuda Milanu i Sredoju Lukiću 20. jula 13. Jula 2009. Članak Dva mjeseca nakon iznošenja završnih riječi, Vijeće Tribunala u Haagu najavilo izricanje presude Milanu i Sredoju Lukiću.
Safetu Bukviću suđenje u Mostaru 10. Jula 2009. Članak Nakon izjašnjenja o krivici, Sud BiH donio odluku da se predmet protiv optuženog za zločin počinjen u Čelebićima kod Konjica prebaci na daljnje procesuiranje Kantonalnom sudu u Mostaru.
Dan sjećanja na Srebrenicu u Crnoj Gori i Hrvatskoj 10. Jula 2009. Članak Vlasti Hrvatske i Crne Gore odlučile proglasiti 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.
Lalović i Škiljević: Završen dokazni postupak Tužilaštva BiH 9. Jula 2009. Članak Nakon što je uloženo nekoliko materijalnih dokaza, završen dokazni postupak Tužilaštva na suđenju Radoju Laloviću i Soniboju Škiljeviću.
Kličković i ostali: Pripreme za sukobe 9. Jula 2009. Članak Odbrana i Gojko Kličković tvrde da materijalni dokazi koje su prezentirali na suđenju pokazuju da su “muslimanske snage” planirale napad na Bosansku Krupu 1992. godine.
Mandić: Zdravstveni problemi sutkinje i optuženog 9. Jula 2009. Članak Zbog lošeg zdravstvenog stanja članice Apelacionog vijeća, iznošenje žalbe Tužilaštva BiH na prvostepenu presudu Momčilu Mandiću odgođeno za august.
MKSJ/ICTY: Produžen mandat haškim sudijama 8. Jula 2009. Članak Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija produžilo mandathaškim sudijama do decembra 2010. godine, ili do završetka suđenja koja vode.
11. jula će biti održana dženaza u Potočarima 8. Jula 2009. Članak Iako nije udovoljeno zahtjevima udruženja žrtava iz Srebrenice odlučili su da se dženaza za oko 530 ubijenih održi na 14. godišnjicu genocida.
Kondić i ostali: Hospitalizacija prvooptuženog 8. Jula 2009. Članak Vinko Kondić, prvooptuženi za zločine počinjene u Ključu, mogao bi u skorijem periodu biti smješten u bolnicu kako bi se utvrdilo da li je došlo do pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja.