Članak

Radić i ostali: “Amaterski” snimak razmjene

11. Februara 2011.00:00
U nastavku obnovljenog suđenja četvorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za zločine počinjene u Vojnom kraj Mostara, prezentiran je snimak razmjene civila iz decembra 1993. godine.

This post is also available in: English

Na prijedlog Odbrane drugooptuženog Dragana Šunjića, u sudnici je prikazan dio, kako su kazali, “amaterskog snimka” razmjene hrvatskih i bošnjačkih civila od 2. decembra 1993. godine. Odbrana je snimkom željela pokazati izgled pojedinih osoba koje “dolaze iz takozvanog logora” u Vojnom, a o čemu su svjedočili tokom suđenja.

Apelaciono vijeće je uvažilo prijedlog Tužilaštva BiH i na pregledanju snimka isključilo javnost zbog, kako je kazao tužilac Jude Romano, mogućih zaštićenih svjedoka koji se na njemu pojavljuju.

Dragan Šunjić se s Markom Radićem, Damirom Brekalom i Mirkom Vračevićem tereti za fizičko, psihičko i seksualno zlostavljanje zatočenika u zatvoru Vojno u Mostaru tokom 1993. i 1994. godine.

U tom objektu, kako stoji u optužnici, bilo je zatočeno 76 žena, djece i staraca, te određeni broj zatvorenika koji su dovedeni iz logora Heliodrom radi obavljanja prinudnih radova.

Radić, Šunjić, Brekalo i Vračević, bivši pripadnici Prve bjelopoljske bojne Druge brigade HVO-a, u februaru 2009. su nepravomoćno osuđeni na ukupno 80 godina zatvora, ali je nakon žalbi Tužilaštva i Odbranâ, Apelaciono vijeće odbacilo prvostepenu presudu i odredilo ponovno održavanje suđenja.

Na ovom ročištu Odbrana drugooptuženog je zatražila da u spis uvede nekoliko dokumenata koji se odnose na Dragana Šunjića – njegov izgled tokom rata i pripadnost vojsci. Tužilaštvo BiH se protivilo mnogim dokumentima ističući da nisu relevantni, te da ne predstavljaju nove dokaze.

Javnost nije, zbog isključenja, upoznata sa odlukom Apelacionog vijeća o ovim prijedlozima Šunjićeve Odbrane.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. februar 2011. godine.

A.M.A.

This post is also available in: English