Vijest

Naredne sedmice završne riječi na suđenju za zločine u Kotor-Varoši

3. Marta 2023.16:38
Pred Sudom Bosne i Hercegovine naredne sedmice je planirano iznošenje završne riječi Tužilaštva na suđenju Savi Tepiću, Dušku Vujičiću, Dušku Maksimoviću i Iliji Kurušiću, koji se terete za zločine počinjene na području Kotor-Varoši.
Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Njih četvorica su optuženi da su od maja 1992. do kraja te godine učestvovali u progonu Bošnjaka i Hrvata na području Kotor-Varoši, a iznošenje završne riječi Tužilašva je zakazano za ponedjeljak, 6. mart. Tepić je, prema optužnici, bio načelnik Stanice javne bezbjednosti i član Kriznog štaba Kotor-Varoši, Vujičić aktivni, a Maksimović rezervni policajac, dok je Kurušić bio pripadnik Vojske Republike Srpske.

Istog dana je planiran nastavak iznošenja završnih riječi Odbrane na suđenju za progon i mučenje bošnjačkog stanovništva u Janji od 1992. do 1994. godine.

Optužnica tereti Milana Đokića, Zorana Tanasića, Branislava Trišića, Žarka Milanovića, Mladena Krajišnika, Savu Mršića, Milivoja Čobića i Milana Markovića. Prema optužnici, Đokić je bio komandir policije u Janji, a ostali optuženi policajci.

U srijedu, 8. marta, planiran je nastavak iznošenja završne riječi Odbrane federalnog premijera Fadila Novalića na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora. S Novalićem su za zloupotrebe optuženi suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević.

Iduće sedmice se nastavljaju suđenja za zločine u Prijedoru, Donjem Vakufu, Zvorniku, Orašju, Ključu, Foči, Brčkom i Sarajevu.

Nino Bilajac