Suđenje

Advokat osuđen na pola godine zatvora zbog pomaganja u izvršenju krivičnog djela

6. Marta 2023.16:34
Okružni sud u Banjaluci osudio je advokata Stojana Vukajlovića na šest mjeseci zatvora i novčanu kaznu od pet hiljada maraka zbog pomaganja u izvršenju krivičnog djela povreda zakona od strane sudije ili tužioca.
Stojan Vukajlović. Foto: BIRN BiH

Advokat iz Banjaluke Stojan Vukajlović proglašen je krivim zato što je u predmetu koji se vodio u Osnovnom sudu u Banjaluci, a koji je vodio sudija Nebojša Pejović, zajedno i po prethodnom dogovoru s njim, dogovorio učešće u javnom nadmetanju kao ponuđač u izvršnom postupku s namjerom pribavljanja imovinske koristi.

Na taj način, kako se navodi u presudi, Vukajlović je pomogao u izvršenju krivičnog djela povreda zakona od strane sudije ili javnog tužioca, te je po odluci Okružnog suda u Banjaluci osuđen na kaznu zatvora od šest mjeseci i novačanu kaznu od 5.000 KM.

Prema riječima sudije Branimira Jukića, Vukajloviću će, u slučaju neplaćanja u datom roku, i ova novčana kazna biti pretvorena u zatvorsku.

Vukajlović je, prema presudi, u pomenutom slučaju sa Pejovićem međusobno dogovarao detalje oko provođenja postupka javnog nadmetanja, a sve s ciljem da bude izabran kao najpovoljniji ponuđač i kupi šest nekretnina znatno ispod njihove procijenjene vrijednosti.

Riječ je o nekretninama koje su oduzete od bivšeg načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu u Gradskoj upravi u Banjaluci, Miloša Šmitrana, radi naplate novčanog potraživanja u iznosu od 539.410 KM.

Vukajlović se prijavio na javno nadmetanje i uplatio propisani iznos obezbjeđenja za svaku od navedenih nekretnina pojedinačno, a predmetne nekretnine u postupku javnog nadmetanja su se prodavale zajedno, te su na taj način onemogućili ostale ponuđače da učestvuju u javnom nadmetanju, pod izgovorom da isti nisu uplatili obezbjeđenje za svaku od nekretina pojedinačno.

Na taj način Vukajloviću je omogućeno da se na javnom nadmetanju pojavi kao jedini ponuđač koji ispunjava uslove za učešće na istom, a sve s namjerom da putem javnog nadmetanja kupi navedene nekretnine za polovinu njihove procijenjene vrijednosti.

Vukajlović je nakon toga, kako je rečeno, pristupio na ročište radi prodaje nekretnina izvršenika putem usmenog javnog nadmetanja, znajući da će na istom postupajući sudija Pejović Nebojša prvo spriječiti prisutne ponuđače da učestvuju u javnom nadmetanju.

Pejović je priznao krivicu za trgovinu uticajem i povredu zakona, te je osuđen na godinu zatvora i 40.000 KM kazne.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Đorđe Vujatović