Vijesti


Zeljković i ostali: Medicinska oprema bila hitno potrebna 27. Februara 2023. Suđenje Nastavak suđenja bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću i još četvorici optuženih za zloupotrebe prilikom nabavki medicinske opreme nastavljeno je primjedbama Odbrane, koja tvrdi da su dokazi u ovom predmetu uzeti na nezakonit način.
Predlaže se kažnjavanje zatvorom za širenje štetnog stranog uticaja u BiH 27. Februara 2023. Vijest Pred državnim zastupnicima uskoro će se naći prijedlog zakonskih izmjena koje predviđaju zatvorske kazne za omogućavanje stranog uticaja na suverenitet Bosne i Hercegovine.
“Mapiranje mržnje”: Neophodna češća edukacija za procesuiranje zločina iz mržnje 27. Februara 2023. Vijest Bosna i Hercegovina mora uspostaviti konkretne sisteme za praćenje i adekvatne politike za suprotstavljanje govoru mržnje, zločinima iz mržnje, negiranju genocida i drugih zločina, uključujući mehanizme za zabranu djelovanja nasilnih desničarskih organizacija, zaključeno je, između ostalog, tokom panela o procesuiranju zločina iz mržnje, kao i da je neophodna stalna edukacija policije, sudija i tužilaca za efikasnije procesuiranje ovih krivičnih djela.
“Svjetlo sija i u doba tame“: Godinu dana od početka ruske invazije u Ukrajini 24. Februara 2023. Vijest Izložbom koja za cilj ima ispričati priče ljudi koji su svojom hrabrošću, samopouzdanjem i ljubavlju postali heroji i koja prikazuje svakodnevni život u Ukrajini tokom rata, te panel diskusijom u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, započelo je obilježavanje godine dana ukrajinskog otpora protiv ruske totalne invazije.
Počeo disciplinski postupak protiv sutkinje Ružice Jukić 24. Februara 2023. Vijest Glavna rasprava u disciplinskom postupku koji se vodi protiv Ružice Jukić, sutkinje Općinskog suda u Tuzli, zbog prekršaja “ponašanje u sudu ili izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije”, počela je ulaganjem materijalnih dokaza Ureda disciplinskog tužioca (UDT) i punomoćnika tužene, a za naredni put je planirano da Jukić bude saslušana.
Podignuta optužnica za seksualno zlostavljanje u Liplju kod Zvornika 24. Februara 2023. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Radeta Grujića zvanog Rašo, koji se tereti da je u selu Liplje kod Zvornika počinio silovanje ženske osobe bošnjačke nacionalnosti.
Patković i Šehović: Kupovina “Tiguana” bez saglasnosti Upravnog odbora 23. Februara 2023. Suđenje Svjedoci Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu su na suđenju za zloupotrebu položaja u Fondaciji za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračke populacije naveli kako je automobil “Volkswagen Tiguan” kupljen bez odluke Upravnog odbora i resornog ministarstva.
Član delegacije Narodne skupštine RS-a sa “Noćnim vukovima“ u Rusiji 23. Februara 2023. Vijest Darko Banjac, jedan od članova delegacije Narodne skupštine Republike Srpske koji su u posjeti Rusiji, sastao se sa predsjednikom ruskog motokluba “Noćni vukovi“ Aleksandrom Zaldostanovim zvanim Hirurg, kojem je zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu, Kanadu, Sjedinjene Američke Države i još najmanje dvije evropske zemlje.
Optuženi traži da mu se sudi u Hrvatskoj 23. Februara 2023. Suđenje Okružno javno tužilaštvo zatražilo je od Okružnog suda Doboj određivanje pritvora i raspisivanje međunarodne potjernice za Antom Pavićem, optuženim za ratne zločina nad civilima u Bosanskom Brodu, dok on traži da se njegov predmet prebaci u nadležnost pravosuđa u susjednoj Hrvatskoj.
Sudijama, tužiocima i policiji potrebna edukacija za dokazivanje negiranja genocida: Kajganić 23. Februara 2023. Vijest Sudije i tužioci u Bosni i Hercegovini trebaju dodatnu edukaciju međunarodnih eksperata Evropskog suda za ljudska prava o praksi i radu na predmetima negiranja ratnih zločina i genocida, kazao je glavni državni tužilac Milanko Kajganić medijima u Sarajevu.