Suđenje

Safet Brkić otkrio identitet zaštićenog svjedoka iz predmeta u kojem je osuđen

7. Marta 2023.16:12
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva Bosne i Hercegovine počelo je suđenje Safetu Brkiću, optuženom za otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka.
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

“Dana 5. februara 2017. godine na društvenoj mreži Facebook, profil Safet Brkić je objavio pismenu Izjavu zaštićenog svjedoka, na kojoj izjavi se vide njegovi lični podaci, a koju je dana 3. juna 2016. godine, na zahtjev Brkić Safeta, sačinio zaštićeni svjedok i istu ovjerio u Opštini Kalesija”, navodi se u optužnici koju je pročitala tužiteljica Elvira Stanojlović.

U optužnici stoji kako je Brkiću bilo poznato da je zaštićeni svjedok svjedočio sa pseudonimom ST-1 u predmetu pred Sudom BiH.

Prema broju predmeta koji se vodio pred Državnim sudom, a koji je tužiteljica Stanojlović pročitala u sudnici, BIRN BiH može potvrditi da je riječ o predmetu koji se vodio protiv optuženog Safeta Brkića pred ovim sudom. On je tada, prema drugostepenoj presudi donesenoj 3. oktobra 2016., osuđen na kaznu zatvora od tri godine zbog organizovanja terorističke grupe, odnosno ratovanja u Siriji.

Prema presudi, Brkić je 3. maja 2013. godine avionom sa sarajevskog aerodroma otputovao za Tursku, potom ilegalno prešao granicu sa Sirijom i ušao u grad Haritan, u namjeri da se bori na strani takozvane Islamske države i terorističkih grupa ISIL-a. Tu je boravio do 5. marta 2014. godine, te s drugim licima iz BiH učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a u Siriji, u jedinici “Muhadžiri Ensarij”, protiv legitimnih vojnih snaga te države.

On je osuđen i presudom Kantonalnog suda u Zenici na tri mjeseca zatvora zbog izazivanja narodne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, a Državni sud mu je objedinio tu s kaznom za organizovanje terorističke grupe i izrekao jedinstvenu kaznu od tri godine i dva mjeseca zatvora.

Tužiteljica Stanojlović je predložila dokaze koje namjerava provesti, te kazala kako smatra da će se nakon provedbe postupka dokazati da je Brkić učinio krivično djelo za koje ga se tereti.

Odbrana optuženog nije iznijela uvodno izlaganje.

Prilikom određivanja sljedećeg termina, tužiteljica Stanojlović je navela kako je započet proces pregovora za sklapanje sporazuma o priznanju krivice, te da bi naredno ročište moglo biti određeno za njegovo razmatranje.

Sudija Miroslav Janjić donio je odluku prema kojoj će u pisanoj formi obavijestiti stranke o sljedećem terminu ročišta.

 

Nermina Kuloglija-Zolj