Vijest

Krajem marta iznošenje žalbe na presudu za silovanje u Foči

Apelaciono odjeljenje Suda Bosne i Hercegovine za 31. mart je zakazalo iznošenje žalbe na prvostepenu presudu Radovanu Veljoviću, koji je osuđen na sedam godina zbog silovanja u maju 1992.
Foča. Foto: BIRN BiH

U novembru prošle godine, Sud BiH proglasio je Radovana Veljovića krivim da je, u okviru širokog i sistematskog napada, u maju 1992. počinio silovanje na području Foče i osudio ga na sedam godina zatvora.

Sud je Veljoviću odredio da oštećenoj isplati 32.000 maraka nakon pravosnažnosti presude.

Za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Suda BiH je potvrđeno da će se iznošenje žalbi na prvostepenu presudu održati 31. marta.

Veljović je proglašen krivim da je sredinom maja 1992. silovao oštećenu A-1 u selu Điđevo, nakon što je izvedena iz jedne kuće. On je, kako je Vijeće utvrdilo, naredio oštećenoj da pođe s njim u drugu kuću, gdje ju je silovao držeći joj ruku na grlu, a potom joj zaprijetio da će je ubiti ako bude pričala šta se dogodilo.

Vijeće je zaključilo da je Veljović, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), znao za širok i sistematski napad na području Foče u kojem je bošnjačko stanovništvo zatvarano, ubijano, silovano, premlaćivano, a njihova imovina pljačkana.

Veljović je proglašen krivim za zločin protiv čovječnosti, a prilikom odmjeravanja kazne “Vijeće je cijenilo stepen povreda na slobodu, dostojanstvo i fizički integritet, odnosno traumu i umanjenu životnu sposobnost oštećene izazvanu radnjama optuženog”.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija