Vijesti


Karadžić: Truležno tkivo u grobnicama 3. Februara 2012. Članak Unakrsno ispitujući svjedoka optužbe Jean-Rene Rueza, optuženi Radovan Karadžić tvrdio je na suđenju u Haagu da su među sahranjenima u više masovnih grobnica u istočnoj Bosni bili i “muslimanski borci” ubijeni prije jula 1995. godine.
Kos i ostali: Paranoidna šizofrenija 3. Februara 2012. Članak Na suđenju za genocid u Srebrenici, vještak sudske psihijatrije je rekao kako drugooptuženi Stanko Kojić boluje od paranoidne šizofrenije.
Pritvor Sariću i Jukiću produžen do kraja suđenja 3. Februara 2012. Članak Sud BiH produžio je pritvor Goranu Sariću i Željku Jukiću, koji su optuženi za zločine u Sarajevu, odnosno Prozoru.
Srbija i Hrvatska dogovorile sporazum o saradnji 3. Februara 2012. Članak Na neformalnom sastanku predsjednika zemalja regiona, dogovoreno je da će Srbija i Hrvatska potpisati sporazum o saradnji u predmetima ratnih zločina, dok je BiH odbila potpisivanje jer za to ne postoji saglasnost unutar Predsjedništva BiH.
Aškraba: Izmijenjena optužnica 30. Januara 2012. Članak Tužilaštvo BiH je Apelacionom vijeću Suda BiH dostavilo izmijenjenu optužnicu protiv Đorđislava Aškrabe, optuženog za zločine počinjene u Kalinoviku.
Lokalno pravosuđe – Salihović i ostali: Otkazan nastavak suđenja 30. Januara 2012. Članak Zbog bolesti optuženog Nedžada Orića, Kantonalni sud u Tuzli je nastavak suđenja za ratni zločin počinjen u Srebreniku otkazao do 27. februara.
Jukić: Zatraženo produženje pritvora 30. Januara 2012. Članak Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora za još tri mjeseca za Željka Jukića, optuženog za zločin protiv čovječnosti počinjen u Prozoru, čemu se Odbrana usprotivila.
Karadžić: Odbijen zahtjev za izbacivanje incidenata 27. Januara 2012. Članak Vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev Radovana Karadžića da se iz njegove optužnice izbace incidenti koje je Haško tužilaštvo odlučilo odstraniti iz optužnice protiv Ratka Mladića, a koji se odnose na kampanju granatiranja i snajperskog djelovanja u S
Produžen pritvor Rasemi Handanović 27. Januara 2012. Članak Sud BiH je prihvatio prijedlog Državnog tužilaštva i za dva mjeseca produžio pritvor Rasemi Handanović, osumnjičenoj za zločin u Trusini počinjen u aprilu 1993. godine.
Uhapšen Radovan Stanković u Foči 26. Januara 2012. Članak Radovan Stanković uhapšen je u Foči, četiri i po godine nakon što je pobjegao sa odsluženja 20-godišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog ratnih zločina.