Vijesti


Pronađeni posmrtni ostaci na području Doboja 25. Augusta 2011. Članak Na ekshumaciji na području lokaliteta Kladari i Rišetić u blizini Doboja, pronađeni su posmrtni ostaci žrtava zločina iz proteklog rata.
Pustivuk: Okončan dokazni postupak Tužilaštva 23. Augusta 2011. Članak Saslušanjem posljednjih svjedoka i ulaganjem materijalnih dokaza, Državno tužilaštvo okončalo je dokazni postupak na suđenju Srpku Pustivuku, optuženom za zločine na području Ilijaša.
Kornjača i ostali: Haos u Čajniču 23. Augusta 2011. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Čajniču, tri svjedoka Tužilaštva BiH su kazala da su čuli kako su optuženi Milun Kornjača, Milorad Živković i Duško Tadić krivi za odvođenja i ubistva civila bošnjačke nacionalnosti počinjena 1992. godine.
Perić i ostali: Prst na obaraču 23. Augusta 2011. Članak Na suđenju četvorici bivših policajaca za zločine u Kalinoviku, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako su mu dvojica poznanika došla u kuću krajem juna 1992. godine, te ga uhapsili.
Kuvelja: Razdvajanje muškaraca 23. Augusta 2011. Članak Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je 12. i 13. jula 1995. godine u Potočarima gledao razdvajanje muškaraca od žena i djece, te njihovo prolaženje kroz špalir koji su napravili pripadnici Specijalne policije.
Karadžić: Ubistva u Glogovi 23. Augusta 2011. Članak Svjedok Haškog tužilaštva ispričao je na suđenju Radovanu Karadžiću kako su u maju 1992. godine “srpske snage” ubile 68 ljudi bošnjačke nacionalnosti u selu Glogova u opštini Bratunac.
Karadžić: Uzajamno nepovjerenje u gradu 19. Augusta 2011. Članak Zaštićeni svjedok KDZ 340, nekadašnji pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) bosanskih Srba u Zvorniku, na suđenju Radovanu Karadžiću kazao je da su svi stanovnici ovog grada u aprilu 1992. godine bili svjesni izbijanja rata, te da su iz tog razloga i bošnj
Planinčić i ostali: Zatraženo produženje pritvora 18. Augusta 2011. Članak Tužilaštvo BiH zatražilo je od Državnog suda da produži pritvor Fikretu Planinčiću, Rasimu Lišančiću i Seadu Menzilu, koji se sumnjiče za zločine na području Kotor-Varoši počinjene 1992. godine.
Selimović i ostali: Istraživanje ratnih zločina 17. Augusta 2011. Članak Na suđenju trojici optuženih za zločine počinjene u Bosanskoj krajini, Odbrana Mehure Selimovića uložila je nekoliko materijalnih dokaza kojima želi pokazati da je Služba vojne bezbjednosti Petog korpusa Armije BiH (ABiH) saslušavala ratne zarobljenike ka
Lokalno pravosuđe – Ostojić: Početak suđenja pred novim Vijećem 17. Augusta 2011. Članak Čitanjem optužnice Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, iznova je počelo suđenje Zariju Ostojiću, kojem se pred Okružnim sudom sudi za zločine počinjene u logoru Sušica kod Vlasenice.