Vijesti


Selimović i ostali: Otkrivanje ratnih zločina 5. Oktobra 2011. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Bosanskoj krajini, svjedok Odbrane kazao je da optuženi Adil Ružnić nije ispitivao ratne zarobljenike u prostorijama autoservisa “Rad” u Cazinu.
Karadžić: Lista za “hlađenje” 5. Oktobra 2011. Članak Iskaz o zlostavljanju i ubijanju Bošnjaka u logoru Omarska u ljeto 1992. godine, nakon što su srpske snage preuzele kontrolu nad Prijedorom, na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu dao je svjedok Kerim Mešanović.
Malenica i Muračević: Nedolazak branioca 5. Oktobra 2011. Članak Suđenje Krunislavu Malenici i Esetu Muračeviću, optuženima zbog otkrivanja identiteta zaštićene svjedokinje, odgođeno je zbog nepojavljivanja branitelja optuženih Omara Mehmedbašića.
Kuvelja: U stroju sa optuženim 5. Oktobra 2011. Članak Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je bio u stroju sa optuženim Božidarom Kuveljom kada je u julu 1995. godine strijeljana grupa od 80 do 100 bošnjačkih muškaraca ispred skladišta u Kravici.
Mujčinović i Hrustić: Početak suđenja 9. novembra 5. Oktobra 2011. Članak Suđenje Zurahidu Mujčinoviću i Sulejmanu Hrustiću za zločin počinjen u Srebreniku počeće 9. novembra, rečeno je na statusnoj konferenciji pred Sudom BiH.
Lokalno pravosuđe – Hakalović: Početak obnovljenog suđenja 4. Oktobra 2011. Članak Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi pred Vrhovnim sudom Federacije BiH, počelo je obnovljeno suđenje Seadu Hakaloviću, optuženom za zločin počinjen nad civilima u mjestu Gostovići (općina Konjic).
Lokalno pravosuđe – Bejtić: Svjedokinja ne poznaje optuženog 4. Oktobra 2011. Članak U nastavku suđenja Samiru Bejtiću, kojem se pred Kantonalnim sudom u Sarajevu sudi za zločine počinjene na lokalitetu Kazani, svjedokinja je kazala da ne poznaje optuženog.
Karadžić: Komandir koji je preživio Manjaču 2. Oktobra 2011. Članak Otpuštanje s posla, nezakonito zatočenje i progon Bošnjaka iz Ključa u ljeto 1992. godine, opisao je svjedok Optužbe Atif Džafić na suđenju Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu.
Lokalno pravosuđe: Obustavljena istraga protiv Radenka Kosorića 30. Septembra 2011. Članak Zbog nedostatka dokaza, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu obustavilo je istragu protiv Radenka Kosorića za zločine nad civilima u sarajevskom naselju Grbavica, potvrdila ja Jasmina Omićević, glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva.
Lokalno pravosuđe – Zenica: Predstava koja traži istinu 30. Septembra 2011. Članak Premijernom izvedbom predstave Pisma iz 1920. u režiji Olivera Frljića, u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici u petak, 30. septembra, počet će ovogodišnji Internacionalni teatarski festival MESS.