Vijesti


Pelemiš i Perić: Osporavanje nalaza 25. Februara 2011. Članak Na suđenju bivšim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) za genocid u Srebrenici, Državno tužilaštvo je pri unakrsnom ispitivanju nastojalo osporiti nalaz i mišljenje vještaka Odbrane Stefana Karganovića.
Tripković: Teško ostvariva komunikacija 25. Februara 2011. Članak Na prijedlog Odbrane Novice Tripkovića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), Sud BiH je donio odluku da se u narednom periodu izvrši vještačenje optuženog kako bi se utvrdilo da li je “procesno sposoban da prati suđenje”.
Vlahović: Zatraženo produženje pritvora 25. Februara 2011. Članak Tužilaštvo BiH zatražilo da se produži pritvor Veselinu Vlahoviću zvanom Batko, optuženom za zločine u sarajevskim naseljima Grbavica i Vraca, čemu se Odbrana nije protivila. Sud BiH će naknadno donijeti odluku.
Karadžić: Optuženi kao “malo jagnje” 25. Februara 2011. Članak Svjedok Tužilaštva Ramiz Mujkić na suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS), izjavio je da u optuženom vidi “ubicu svog sina”.
Kos i ostali: Bijele trake preko očiju 25. Februara 2011. Članak Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, svjedok Državnog tužilaštva ispričao je da je 16. jula 1995. godine vidio odvođenje Srebreničana prema Vojnoj ekonomiji Branjevo, odakle su se potom čuli pucnji.
Baričanin: Pritvor ili mjere zabrane 25. Februara 2011. Članak Tužilaštvo BiH je zatražilo produženje pritvora za Sašu Baričanina, optuženog za zločine na Grbavici (Sarajevo), dok njegova Odbrana predlaže da se pusti uz mjera zabrane. Sud BiH će naknadno donijeti odluku.
Karadžić: Dokazi nepristrasnosti 25. Februara 2011. Članak Na suđenju Radovanu Karadžiću, vještak balističke struke Berko Zečević u nastavku unakrsnog ispitivanja izjavio je da je bila izdata naredba za njegovo ubistvo nakon što je u izvještaju o masakru na pijaci Markale naveo da je pozicija Armije BiH jedna od
Lokalno pravosuđe – Ristić i Dević: Odgođeno suđenje 23. Februara 2011. Članak Zbog bolesti jednog od branitelja, nastavak suđenja Lazaru Ristiću i Predragu Deviću pred Kantonalnim sudom u Bihaću odgođen je za početak marta 2011. godine.
Karadžić: Osporavanje Zečevićevih zaključaka 23. Februara 2011. Članak Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, u nastavku suđenja nastojao je da ospori stručnost vještaka Berka Zečevića u određivanju pravca ispaljivanja projektila, kao i njegove zaključke o upotrebi modifikovanih aviobombi.
MKSJ/ICTY: Darko Mrđa ostaje u zatvoru 23. Februara 2011. Članak Patrick Robinson, predsjednik Haškog tribunala, odbio je prijedlog Darka Mrđe za prijevremeno puštanje na slobodu.