Članak

Kuvelja: Otkrivanje identiteta ili transkript

19. Septembra 2012.00:00
Na suđenju Božidaru Kuvelji, optuženom za genocid počinjen u Srebrenici, Sudsko vijeće postavilo je Tužilaštvu BiH uslov – da obezbjedi Odbrani ispitivanje zaštićenog svjedoka PW-100 ili transkript njegovog svjedočenja iz Haškog suda neće vrijediti kao do

This post is also available in: English (English)

kaz.

Tužilaštvo BiH je u dokaze uvelo transkript iskaza zaštićenog svjedoka PW-100 koji je dao u Haškom tribunalu, ali Odbrana zahtijeva da ga unakrsno ispita.

Prema pravilima, ovaj zaštićeni svjedok može biti ispitan samo ako pristane da se otkrije njegov identitet stranama u postupku – Tužilaštvu, Odbrani i Sudskom vijeću.

“Taj svjedok ne želi da se otkriva njegov identitet”, kazao je Bulić, istaknuvši da je u drugom predmetu pred ovim sudom ovaj svjedok odbio da mu se otkrije identitet.

Kerim Čelik, branilac optuženog, rekao je kako bi odustao od ispitivanja zaštićenog svjedoka PW-100 ako Tužilaštvo BiH povuče uložen transkript njegovog svjedočenja. Na to Bulić nije htio pristati, pa mu je Sudsko vijeće postavilo uslov da omogući unakrsno ispitivanje ili transkript iz Haaga neće biti prihvaćen kao dokaz.

Kuvelju, bivšeg pripadnika Centra za obuku na Jahorini pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), Tužilaštvo BiH tereti da je učestvovao u strijeljanju više od 1.000 muškaraca u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici kod Bratunca u julu 1995. godine.

Ako zaštićeni svjedok PW-100 ne bude ispitivan 23. oktobra, Tužilaštvo BiH će iznijeti završnu riječ.

A.J.

Povezani članci

This post is also available in: English (English)