Vijesti


Karadžić: Zločini pripisani paravojskama 15. Septembra 2011. Članak Optuženi Radovan Karadžić na nastavku suđenja pred Tribunalom u Haagu, kazao je da su u proljeće i ljeto 1992. godine počinjeni zločini nad Bošnjacima i Hrvatima u Sanskom Mostu, ali ih je pripisao “paravojskama koje su se otele kontroli”.
Vranješ i ostali: Ubistvo muža 14. Septembra 2011. Članak Kao posljednja svjedokinja Tužilaštva BiH na suđenju Ljubiši Vranješu i Mladenu Miliću, svjedočila je supruga Zdravka Grgića, za čije ubistvo se terete optuženi.
Lokalno pravosuđe – Brčko: Započela ekshumacija u Vučilovcu 13. Septembra 2011. Članak Pripadnici Policije Brčko Distrikta i Instituta za traženje nestalih osoba (INO) BiH započeli su ekshumaciju na području kod Vučilovca u blizini Brčkog.
Karadžić: Ekscesi i tenzije 13. Septembra 2011. Članak Mirza Karabeg, svjedok Haškog tužilaštva, izjavio je na suđenju Radovanu Karadžiću pred Tribunalom u Haagu da su srpske snage tokom rata prisilno premještale Bošnjake i Hrvate iz opštine Sanski Most.
Vučurević želi da mu se sudi u BiH 13. Septembra 2011. Članak Božidar Vučurević, ratni načelnik opštine Trebinje, kazao je da želi da se protiv njega u BiH, odnosno u Republici Srpskoj (RS), održi sudski proces, na kojem bi pobio sve optužbe što ga terete za ratne zločine počinjene na području Dubrovnika.
Karadžić: Sa daidžom na strijeljanju 9. Septembra 2011. Članak Saslušanjem novog svjedoka Tužilaštva, koji je kao 15-godišnji dječak preživio strijeljanje u selu Duljevci kod Rogatice, u Haagu je nastavljeno suđenje Radovanu Karadžiću, nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS).
Sljedeće sedmice: Završne riječi na suđenjima za zločine u Bugojnu i Srebrenici 9. Septembra 2011. Članak Naredne sedmice pred Sudom BiH planirano je iznošenje završnih riječi na suđenjima za zločine u Bugojnu i Srebrenici.
Memić i ostali: Vraćanje fratra 9. Septembra 2011. Članak Na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), svjedok Državnog tužilaštva je rekao da je Zulfikar Ališpago zvani “Zuka”, za kojeg je čuo da je “jedan od komandira”, pozvao neke ljude da vrate fratra Dragu, koji je prethodno odveden u nepoznato
Kornjača i ostali: Ubijeni ljudi 9. Septembra 2011. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Čajniču, svjedokinja Državnog tužilaštva kazala je da joj je komšija, koji je bio zatvoren u kontejneru na Mostini u blizini Čajniča, ispričao da je optuženi Milun Kornjača “pobio ljude”, među kojima je bio njen suprug.
MKSJ/ICTY: Ivica Rajić na slobodi 9. Septembra 2011. Članak Haški tribunal odobrio je zahtjev Ivice Rajića, nekadašnjeg pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), za puštanje na slobodu, nakon što je odslužio dvije trećine kazne na koju je osuđen zbog zločina u Kiseljaku i Varešu.