Vijesti


Pelemiš i Perić: Vjerovanje oficirima 21. Juna 2011. Članak Drugog dana svjedočenja na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Odbrane Momira Pelemiša kazao je da nije provođena nikakva procedura o razmjeni zarobljenih Srebreničana, koji su prije pogubljenja na Branjevu bili zatvoreni u školi “Kula” u Pilici (opć
Ivanović: Unakrsno ispitivanje svjedoka u julu 21. Juna 2011. Članak Na statusnoj konferenciji u sklopu suđenja za genocid u Srebrenici, Vijeće Suda BiH dogovorilo je termine saslušavanja svjedoka koji su ranije svjedočili pred Haškim tribunalom, a čiji su iskazi uloženi kao dokazi na suđenju Željku Ivanoviću.
Perić i ostali: Udarac u vozilu 21. Juna 2011. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Kalinoviku, svjedok Tužilaštva BiH kazao je da mu je majka ispričala kako ju je prilikom odvođenja u zarobljeništvo optuženi Predrag Terzić udarcem onesvijestio.
Karadžić: Radijator kao antena 21. Juna 2011. Članak O sistemu veza u Republici Srpskoj (RS) za vrijeme rata govorio je još jedan svjedok Haškog tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću, tvrdeći da su “nadljudskim naporima nastojali da obave zadatke, nekad uspješno, a nekad sa zakašnjenjem”.
Macić: Slabiji udarci 17. Juna 2011. Članak U Sudu BiH svjedok Državnog tužilaštva ustvrdio je da ga je optuženi Eso Macić udarao nogama u logoru Čelebići (općina Konjic), gdje je bio zatočen oko tri mjeseca, ali da su ti udarci bili slabiji u odnosu na udarce drugih stražara.
Lokalno pravosuđe – Jarak: Započelo suđenje za zločin u Stocu 17. Juna 2011. Članak Čitanjem optužnice i saslušanjem prvih svjedoka pred Kantonalnim sudom u Mostaru počelo je suđenje Vlatku Jarku, optuženom za zločine u Stocu.
Vranješ i ostali: Veliki događaj 17. Juna 2011. Članak Na suđenju za zločin u Kotor-Varoši, svjedok Odbrane je rekao da je bio prisutan kada je optuženi Mladen Milić dobio poziv da odveze braću Grgić u pritvor, te da je nekoliko dana kasnije saznao da su oni ubijeni.
Mihaljević: Osuđen na šest godina zatvora 17. Juna 2011. Članak Nakon što je prihvatio sporazum o priznanju krivice, Sud BiH je osudio Zdravka Mihaljevića, nekadašnjeg pripadnika Jedinice za posebne namjene “Maturice” u sastavu Hrvatskog vijeća obrane (HVO), na šest godina zatvora za zločine protiv civilnog stanovništ
Dronjak: Šamari upravnika 17. Juna 2011. Članak Na suđenju za zločine u Drvaru, nekadašnji stražar u logoru Kamenica rekao je da je Ratko Dronjak kao upravnik tog logora bio “prestrog”, te da je volio galamiti i udarati zarobljenike.
Kos i ostali: Plan počinjenja genocida 17. Juna 2011. Članak Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo BiH uložilo je 25 materijalnih dokaza, čemu su se Odbrane optuženih usprotivile prigovarajući na njihovu relevantnost.