Članak

Lokalno pravosuđe – Doboj: Bešlaga i njegova kompanija

19. Septembra 2012.00:00
U nastavku suđenja za zločine nad civilima počinjene na području Odžaka, svjedoci Tužilaštva u Doboju govorili su o ratnim događajima u selu Jezero kod Odžaka.

This post is also available in: English

Svjedok Milorad Đurić ispričao je da su krajem maja 1992. godine u večernjim satima na vrata njegove kuće, u kojoj je bio sa suprugom i majkom, kucala naoružana uniformisana lica, ali zbog straha nisu ih pustili unutra.

“To su bile ‘zenge’ koje su ranije došle na ovo područje. Među njima nisam prepoznao optuženog Bešlagu, kojeg sam poznavao odranije”, kazao je ovaj svjedok.

Svjedok Đurić je dodao da je u kući Srete Mlinarevića vidio ubijene Sretu Mlinarevića, Vladu Vidića i Zdravka Đurića, ali ne zna ko ih je ubio.

Na pitanje okružnog tužioca u Doboju Slavka Krulja o ubistvu Pere Juričića, svjedok je odgovorio da nije ništa vidio i da o onome što je čuo ne želi govoriti.

Okružno tužilaštvo u Doboju optužilo je Senahida Ribića zvanog Bešlaga da je, “u svojstvu pripadnika 102. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Odžak, u periodu od maja do jula 1992. na području Odžaka vršio hapšenje civila, fizički i psihički zlostavljao zarobljene civile, ubijao civile, oduzimao imovinu i učestvovao u paljenju kuća”.

Drugi svjedok na ovom suđenju Đorđo Kojić je rekao da je 28. aprila 1992. godine na barikadi u Proleterskoj ulici u Odžaku vidio optuženog Ribića, koji je bio naoružan i nije mu dozvolio da prođe dalje.

“Repeterio je pušku i psovao mi srpsku majku. Nakon toga obilaznim putem sam otišao do kuće u Jezero, a potom sa ženom i dvoje djece otišao u selo Jošava”, kazao je Kojić.

Svjedok Kojić je naveo da je, zbog stoke koju je imao, svaki dan do 10. maja 1992. u jutarnjim i večernjim satima dolazio kući.

“Zadnji put je Bešlaga pucao iznad automobila u kojem sam bio. Meci su se zabijali 20-ak metara od vozila”, naveo je Kojić.

Nakon njegovog odlaska, kazao je svjedok, od komšija je čuo kako mu je optuženi zapalio kuću, te skidao dijelove s automobila i na kraju odvezao njegovo vozilo “yugo 55”, koje je bilo parkirano ispred kuće.

Kojić nije mogao da se sjeti okolnosti pod kojima su ubijeni Sreto Mlinarević, Vlado Vidić i Zdravko Đurić, te Pero i Simo Ljubičić. Nakon što ga je tužilac podsjetio na iskaz koji je 2007. godine dao dobojskoj policiji, svjedok je naveo da je od svog kuma “pokojnog Ilije Miloševića čuo da je u ovim ubistvima učestvovao Bešlaga sa svojom kompanijom”.

Branilac optuženog Džavid Slamnik usprotivio se ovoj izjavi uz obrazloženje da svjedok nema “neposrednih saznanja o događajima o kojima govori”.

U nastavku suđenja nije se pojavio svjedok Muhamed Šogorović.

“Uredno je primio poziv, zbog čega će Okružni sud zatražiti njegovo privođenje na neko od narednih ročišta”, kazala je Radmila Stančić, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Suđenje se nastavlja u srijedu, 19. septembra.

A.G.

This post is also available in: English