Članak

Memić i ostali: Pretpostavke o ulozi Bojadžića

14. Septembra 2012.00:00
Drugog dana svjedočenja na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), zaštićeni svjedok Optužbe je rekao da pretpostavlja da je optuženi Nihad Bojadžić rukovodio napadom na selo Trusina kod Konjica kada je počinjen zločin.

This post is also available in: English

Svjedočeći pod pseudonimom O i odgovarajući na pitanja braniteljice Vasvije Vidović, nekadašnji vojnik jedinice “Zulfikar” Štaba Vrhovne komande ABiH je kazao da nije vidio ni jedan Bojadžićev postupak da bi zaključio da je rukovodio napadom.

Svjedok je naveo da je Bojadžića, tadašnjeg zamjenika komandanta jedinice “Zulfikar”, vidio na uzvišenju iznad Trusine, odakle su vojnici krenuli u zauzimanje sela koje je tada kontrolisala vojska Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

“Ne znam šta je radio za vrijeme akcije, nisam ga vidio”, istaknuo je svjedok.

Na prošlom suđenju, održanom 3. septembra, zaštićeni svjedok O je rekao kako je Bojadžić bio “glavni komandant tog pravca”.

Bojadžić je optužen da je vojnicima jedinice “Zulfikar” naredio da napadnu Trusinu, te im je navodno kazao da u selu niko ne smije ostati živ. Prema optužnici, on je potom preko sredstva veze rukovodio napadom izdajući naredbe vojnicima.

Zaštićeni svjedok govorio je i o strijeljanju do deset muškaraca hrvatske nacionalnosti u Trusini, rekavši da nije vidio da u njih puca optuženi Nedžad Hodžić. Svjedok je istaknuo da je tu bilo mnogo vojnika, te da su mogli vidjeti strijeljanje.

Zajedno s Bojadžićem i Hodžićem, za napad na selo Trusina izveden 16. aprila 1993., kada je ubijeno 18 civila i četiri vojnika HVO-a, optuženi su i Mensur Memić, Dževad Salčin, Zulfikar Ališpago, bivši pripadnici jedinice “Zulfikar”, te Senad Hakalović, nekadašnji vojnik 45. brigade ABiH.

Nastavak ispitivanja zaštićenog svjedoka O zakazan je za 24. septembar.

A.J.

This post is also available in: English