Članak

Mladić: Okupacija Vlasenice

21. Septembra 2012.00:00
Odbrana Ratka Mladića, optuženog za genocid u BiH, tokom unakrsnog ispitivanja svjedoka Ibre Osmanovića istakla je da su logorom Sušica kod Vlasenice u ljeto 1992. godine upravljali pripadnici policije, a ne Vojska Republike Srpske (VRS).

This post is also available in: English

Osmanović, koji je tokom svjedočenja izjavio da su pritvoreni Bošnjaci u Sušici bili zlostavljani i na smrt prebijani, potvrdio je da su upravnik i šef obezbjeđenja logora bili pripadnici specijalne policijske brigade Republike Srpske (RS).

“Šef obezbjeđenja Dragan Nikolić zvani Jenki govorio je da je upravnik i bog i batina… U Sušicu se dolazilo kako se god kome ćefnulo, i u sivomaslinastim uniformama i u maskirnim uniformama, da odvode na rad pritvorenike… Bilo ih je i u plavim uniformama, ali niko nije bio iz redovne policije, ljudi koji su bili policajci prije rata”, kazao je svjedok Osmanović.

Dragan Nikolić zvani Jenki je 2003. pred Haškim tribunalom priznao krivicu za zločine u Sušici, a dvije godine kasnije je pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora.

Haško tužilaštvo tereti Mladića, bivšeg komandanta VRS-a, za progon bošnjačkih i hrvatskih civila širom BiH, koji je u sedam opština, uključujući Vlasenicu – po optužnici – dosegao genocid.

Optužnica ga tereti i za genocid u Srebrenici, teror nad civilima u Sarajevu granatiranjem i snajperisanjem, kao i za uzimanje međunarodnih vojnika za taoce, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Miodrag Stojanović, Mladićev branilac, osporavao je svjedokovu tvrdnju da je u logoru Batković kod Bijeljine bio ubijen bijeljinski ugostitelj Ejub Smajić, ali je Osmanović ostao pri tom iskazu.

Stojanović je svjedoku predočio optužnicu koja je u BiH podignuta protiv počinilaca zločina u Batkoviću, a u kojoj piše da je Smajić bio “teško povrijeđen”. Osmanović je odgovorio da je Smajić u logoru ubijen.

Nakon što mu je Mladićev branilac pokazao izjavu koju je Smajić dao istražnim organima, Osmanović je dozvolio mogućnost da se ne radi o istom čovjeku, ostajući pri prvom iskazu.

Znatan dio unakrsnog ispitivanja advokat Stojanović posvetio je zbivanjima u Vlasenici u periodu prije nego što su srpske vlasti uhapsile Osmanovića, zbog čega ga je predsjedavajući sudija Alphons Orie upozorio da pažnju pokloni iskazu svjedoka.

Odgovarajući na pitanja, svjedok je kazao da je Jugoslovenska narodna armija (JNA) u aprilu 1992. počinila “klasičnu okupaciju” Vlasenice, djelujući kao srpska vojska, jer je Srbima dijelila oružje, a drugim narodima zabranila kretanje.

Osmanović je izjavio i da su mu 1992. godine, nakon što su srpske snage preuzele vlast u gradu, ubijeni mlađa sestra i dva brata, kao i da je izgubio još 33 člana šire familije.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u ponedjeljak, 24. septembra.

R.M.

This post is also available in: English