Članak

Lokalno pravosuđe – Tuzla: Ukupno pet godina zatvora

19. Septembra 2012.00:00
Kantonalni sud u Tuzli osudio je Nedžada Orića na tri, a Hameda Salihovića i Azema Ahmića na po godinu dana zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Srebreniku.

This post is also available in: English

Prvostepenom presudom Kantonalnog suda u Tuzli ova trojica bivših pripadnika Armije BiH (ABiH) osuđeni su po Krivičnom zakonu SFRJ, a ne prema Krivičnom zakonu BiH, po kojem je načinjena optužnica.

Krivični zakon bivše Jugoslavije nema odredbe za genocid i zločin protiv čovječnosti, a najveća zaprijećena kazna za ratne zločine je 20 godina zatvora. Prema Krivičnom zakonu BiH najveća zaprijećena kazna je dugotrajni zatvor od 40 godina.

Kantonalno tužilaštvo Tuzla optužilo je Hameda Salihovića, Nedžada Orića i Azema Ahmića da su kao saučesnici, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata, izvršili napad na civilnu osobu onesposobljenu za borbu, što je imalo za posljedicu teške tjelesne povrede i teško narušavanje njenog zdravlja.

Napad se dogodio u selu Jasenica kod Srebrenika 17. jula 1995. godine, a prema optužnici, Orić, Salihović i Ahmić zaustavili su autobus ispred kuće Steve Tešića. Nakon što je odbio u svoju kuću useliti izbjeglice iz Srebrenice – kako stoji u optužnici – Orić, Salihović i Ahmić nasrnuli su na Tešića i nanijeli mu teške tjelesne povrede sa višestrukim prijelomima i nagnječenjima.

Nakon toga Tešića su, u besvjesnom stanju, odvezli do kasarne u mjestu Ciljuge kod Živinica, tridesetak kilometara od njegove kuće, i ostavili ga da leži na zemlji. Iste noći, prema navodima optužnice, nepoznata osoba, koja je bila smještena u kasarni Ciljuge, Tešiću je nanijela duboku reznu ranu na vratu, poslije čega je on preminuo.

Na ovu presudu Kantonalnog suda u Tuzli postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH.

A.H.

This post is also available in: English