Vijesti


MKSJ/ICTY: Ivica Rajić na slobodi 9. Septembra 2011. Članak Haški tribunal odobrio je zahtjev Ivice Rajića, nekadašnjeg pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), za puštanje na slobodu, nakon što je odslužio dvije trećine kazne na koju je osuđen zbog zločina u Kiseljaku i Varešu.
Karadžić: Sa daidžom na strijeljanju 9. Septembra 2011. Članak Saslušanjem novog svjedoka Tužilaštva, koji je kao 15-godišnji dječak preživio strijeljanje u selu Duljevci kod Rogatice, u Haagu je nastavljeno suđenje Radovanu Karadžiću, nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS).
Pelemiš i Perić: Optužnica kao zamka 8. Septembra 2011. Članak Optužnica za genocid u Srebrenici protiv Momira Pelemiša je isuviše široko postavljena i predstavlja zamku da se što više odgovornosti pripiše optuženom, istakla je Odbrana u završnoj riječi.
Macić: Priznanje ubistva po naredbi 8. Septembra 2011. Članak Miralem Macić, bivši pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Konjic, priznao je da je ubio jednog civila srpske nacionalnosti u maju 1992. godine na području ove opštine.
Zečević i ostali: Problemi interventnih vodova 8. Septembra 2011. Članak Drugog dana iznošenja nalaza i mišljenja na suđenju za zločine na Korićanskim stijenama, vještak policijske struke je izjavio da se lokalna vlast 1992. godine umiješala u policijske poslove i osnovala Interventni vod pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) P
Vlahović: Isključenje javnosti 8. Septembra 2011. Članak Na suđenju Veselinu Vlahoviću zvanom Batko, zaštićena svjedokinja Državnog tužilaštva dala je iskaz na ročištu zatvorenom za javnost.
Lokalno pravosuđe – Jarak: Ruke vezane žicom 8. Septembra 2011. Članak Na suđenju Vlatku Jarku, prva svjedokinja Kantonalnog tužilaštva u Mostaru nije mogla sa preciznošću reći da li je optuženi odveo njenog sina u julu 1993. godine.
Karadžić: Čišćenje terena 8. Septembra 2011. Članak Bivši srpski policajac, koji je u ljeto 1992. radio u Kazneno-popravnom domu (KPD) Kula kod Sarajeva, kazao je na suđenju Radovanu Karadžiću da su Jugoslovenska narodna armija (JNA) i srpske paravojne formacije sprovodile “čišćenje terena” na zapadnim obo
MKSJ/ICTY: Momčilo Perišić osuđen na 27 godina zatvora 6. Septembra 2011. Članak Pretresno vijeće Haškog tribunala osudilo je Momčila Perišića, bivšeg generala Vojske Jugoslavije (VJ), na 27 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu.
Karadžić: Nezaboravni prizor 6. Septembra 2011. Članak Na nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, svjedok Tužilaštva u Haagu ispričao je kako je vidio mrtva tijela svojih komšija i rođaka u selu Zaklopača kraj Vlasenice, istaknuvši da je to prizor koji ne može da zaboravi.