Vijesti


Vlahović: Udarci i pljačka prije spasa 9. Marta 2012. Članak U nastavku suđenja za zločine počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Kovačići i Vraca, bračni par Delalić govorio je kako ih je maltretirao optuženi Veselin Vlahović zvani Batko, te im oduzeo sav novac i zlato.
Memić i ostali: Pucnji na žene i djecu 9. Marta 2012. Članak Svjedokinja Državnog tužilaštva je rekla da su nepoznati vojnici 16. aprila 1993. godine napali selo Trusina, upali u kuću Smiljka Kreše i ubili ga, te poslije psovki zapucali na žene i djecu.
Karadžić: Mladić tražio autobuse 9. Marta 2012. Članak Bivši član Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Petar Škrbić posvjedočio je na suđenju Radovanu Karadžiću da mu je komandant VRS-a Ratko Mladić, na dan kada je enklava pala, 11. jula 1995. godine, tražio autobuse za odvoženje Bošnjaka iz Srebrenice
Kornjača i ostali: Na liječenje ili u sudnicu 9. Marta 2012. Članak Doktorica u Pritvorskoj jedinici Državnog suda kazala je kako smatra da je optuženi Milun Kornjača, kojem se na teret stavljaju zločini u Čajniču, sposoban da prati glavni pretres.
Macić: Zarobljenik ubijen u samoodbrani 9. Marta 2012. Članak Na suđenju Esi Maciću, optuženom za zločine u Konjicu, svjedok Odbrane ispričao je da je optuženi u logoru Čelebići ubio zarobljenika Milorada Kuljanina u samoodbrani.
Krsmanović: Došlo zlo 9. Marta 2012. Članak Na suđenju Oliveru Krsmanoviću, optuženom za zločine u Višegradu, svjedokinja Tužilaštva BiH OK-7 ispričala je kako je u proljeće 1992. vidjela strijeljanje muškaraca na obali Drine, kao i odvođenje komšija iz naselja Dušće.
Karadžić: Povezane oči i svezane ruke 8. Marta 2012. Članak Bivši istražitelj Tužilaštva Haškog tribunala Dean Manning na suđenju Radovanu Karadžiću kazao je da je u svim masovnim grobnicama povezanim sa padom Srebrenice, otkrivenim do 2001. godine, pronašao dokaze da su žrtve bile muslimani, koji su strijeljani,
Vlahović: Ubistvo porodice Balvanović 8. Marta 2012. Članak U nastavku suđenja za zločine na Grbavici, Kovačićima i Vracama počinjene 1992. godine za koje se tereti Veselin Vlahović zvani Batko, tri svjedoka Tužilaštva BiH govorila su o ubistvu porodice Balvanović.
Mikulić: U iščekivanju svjedočenja 8. Marta 2012. Članak Suđenje Draženu Mikuliću, optuženom za zločine u logoru “Dretelj” kod Čapljine, bit će odgođeno dok ne bude poznato kada će posljednja dva svjedoka Tužilaštva BiH, koji se nalaze u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), dati iskaz putem videolinka.
Lokalno pravosuđe – Brčko Distrikt: Potvrđena optužnica protiv Monike Ilić 8. Marta 2012. Članak Osnovni sud Brčko Distrikta potvrdio je optužnicu protiv Monike Karan-Ilić, kojom joj je na teret stavljen zločin nad civlima počinjene 1992. godine na području bivše opštine Brčko.