Članak

Uhapšeno osam osumnjičenih za zločine u Tarčinu

13. Februara 2013.13:04
Po nalogu Državnog tužilaštva uhapšeno je osam osoba koje se sumnjiče za učešće u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima u logorima i objektima za zatočenje na području Tarčina.

This post is also available in: English

Uhapšeni Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember zvani Buba predati su postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, koji će ih ispitati i donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.

Mustafa Đelilović se sumnjiči da je kao predsjednik Skupštine općine Hadžići, a istovremeno i predsjednik Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva općine Hadžići, učestvovao u zločinima nad civilima hrvatske i srpske nacionalnosti.

Fadil Čović, nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Hadžići, i Mirsad Šabić, bivši policajac SJB-a Hadžići, također se sumnjiče za učešće u ovim zločinima, kao i Nezir Kazić, kao bivši komandant Devete brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Bećir Hujić, bivši upravnik logora “Silos”, Halid Čović i Šerif Mešanović, kao zamjenici upravnika logora, te Nermin Kalember, nekadašnji stražar u istom objektu, sumnjiče se da su počinili ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Osmorica uhapšenih se sumnjiče za zločine počinjene nad osobama srpske i hrvatske nacionalnosti, koje su držane u protupravnom zatočenju u logoru “Silos” u Tarčinu, te objektima za zatočenje u prostorijama Osnovne škole “9. maj” u Pazariću, kao i logoru u magacinima kasarne “Krupa”.

Kako navode u Državnom tužilaštvu, u navedenim objektima je veliki broj civila i ratnih zarobljenika bio protupravno zatočen, gdje su bili izloženi nečovječnom postupanju, mučenju, namjernom nanošenju snažnog tjelesnog ili duševnog bola ili patnje, te oduzimanju prava na pravično suđenje i prisiljavanju na prinudni rad.

“Kao posljedica navedenih radnji, više osoba je i smrtno stradalo”, istaknuto je u Tužilaštvu BiH.

Uporedo s lišenjem slobode, po nalogu Tužilaštva BiH izvršeni su i pretresi na sedam lokacija, s ciljem pronalaženja dokumentacije i dokaznih materijala u vezi s ovom istragom.

Denis Džidić


This post is also available in: English