Članak

Karadžić: “Muslimani krivi za izbijanje rata”

15. Februara 2013.00:00
Niz svjedoka Odbrane Radovana Karadžića koji su pred Međunarodnim krivičnim sudom u Haagu za izbijanje rata u BiH okrivili bosanske muslimane nastavio je bivši predsjednik Srpske opštine Milići Tomislav Savkić.

This post is also available in: English

Svjedok Savkić, koji je bio i član lokalnog kriznog štaba, ponovio je iskaz mnogih svjedoka Karadžićeve Odbrane da su muslimani počeli da se naoružavaju 1991. godine, i formiraju paravojne jedinice.

Istovremeno su, kako je kazao svjedok, po nalogu Stranke demokratske akcije (SDA), prestali da se odazivaju na pozive za mobilizaciju u Jugoslovensku narodnu armiju (JNA).

Te paravojske, po svjedoku, upadale su u srpska sela i zlostavljale stanovništvo, te zaustavljale vozila na drumskim barikadama.

Savkić je ustvrdio i da je Muslimansko nacionalno vijeće BiH krajem 1991. objavilo namjeru da “stvori muslimansku državu i oružane snage”, poslije čega su Srbi u Vlasenici i okolini pokušali da sa muslimanima postignu dogovor u cilju izbjegavanja rata.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS), optužen je, između ostalog, za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH i genocid nad više od 7.000 bošnjačkih muškaraca u Srebrenici.

Tvrdeći da nije znao za dokument “varijanta A i B”, kojim je, po optužnici, Karadžić u decembru 1991. godine naložio preuzimanje vlasti u opštinama sa srpskom većinom, ali i manjinom, Savkić je potvrdio da je Srpska opština Milići formirana u martu 1992. godine.

Iako je sa muslimanima, prema svjedoku, bio postignut sporazum o podjeli opštine, SDA je otezala sa njegovom primjenom, “kako bi se omogućilo da što je moguće više muslimana napusti Vlasenicu”.

Početkom aprila 1992., Srbi su formirali Krizni štab i poslali Teritorijalnu odbranu da spriječi napad muslimanskih paravojski za koji su saznali, posvjedočio je Savkić.

Prema pisanoj izjavi svjedoka, koju je Karadžić uveo u dokaze, “preostalo muslimansko stanovništvo zatim je napustilo područje”, prethodno tražeći od srpskih vlasti da im obezbijedi prevoz.

Kao pripadnik VRS-a, Savkić je, kako je svjedočio, bio očevidac propalih pokušaja da se demilitarizuje područje oko Srebrenice iz koje je Armija BiH (ABiH) napadala okolna sela.

On je izjavio i da je, 15. jula 1995., u šumi vidio veliki broj leševa muslimana iz kolone koja je pokušavala da se, poslije pada Srebrenice, probije ka Tuzli. Svjedok je ustvrdio da su oni stradali u međusobnom obračunu.

Kao i prethodni svjedoci, Savkić je negirao da su Karadžić i drugi lideri s Pala ikada naredili protjerivanje ili ubistva muslimana.

Pri svom iskazu Savkić je ostao i nakon što mu je u unakrsnom ispitivanju tužiteljica Ann Sutherland predočila niz dokaza o progonu muslimanskih civila iz Vlasenice i okoline i drugim zlodjelima.

Savkić je negirao i da je bio u kontaktu sa načelnikom za bezbjednost Drinskog korpusa VRS-a Vujadinom Popovićem, koga je Sud u Haagu nepravosnažno proglasio krivim za genocid u Srebrenici i osudio na doživotni zatvor.

Suđenje Karadžiću zakazano je za 18. februar.

R.M.

This post is also available in: English