Članak

Lokalno pravosuđe – Milanović: Presuda 15. februara

13. Februara 2013.00:00
Vrhovni sud Federacije BiH u petak, 15. februara, izrećiće presudu Mladenu Milanoviću, koji je optužen za zločine u logoru “Bunker¨ u Vogošći 1992. godine.

This post is also available in: English

Federalno tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo da optuženi bude kažnjen, jer smatra da je dokazana njegova krivica za nečovječno postupanje prema zatočenim Bošnjacima, dok je Odbrana predložila izricanje oslobađajuće presude, istaknuvši da Milanović ne samo da nije počinio djela koja su mu stavljena na teret već je pomogao mnogim bošnjačkim komšijama.

“Svjedok Taib Kodžaga je nedvosmisleno i dosljedno ispričao kako je zlostavljan i kako ga je optuženi pretukao. Ovaj svjedok je izjavio da je upravnik logora Branko Vlačo zabranio ulaz neovlaštenim licima, ali da to optuženi nije poštovao”, podsjetila je tužiteljka Nermina Mutevelić.

Ona je ukazala da su svjedoci ispričali kako su pripadnici vojnih i paravojnih formacija ulazili u “Bunker”, posebno se osvrnuvši na slučaj zatočenika Ahmeta Hide i Hasana Abaza, koji su, između ostalog, natjerani da goli skaču u nepotkresano šiblje.

Mutevelić je dodala da je svjedok Ahmet Hido naveo da je Milanović omogućio ulazak drugih lica i njegovo maltretiranje, koje je na kraju zaustavio Branko Vlačo.

“Ne vidim razlog zašto ne bismo trebali povjerovati Taibu Kodžagi. Bio je iskren i nije želio prikriti pozitivne postupke upravnika Vlače… Ni svjedok Hido ne prešućuje radnje Branka Vlače, tako da se ne može izvesti zaključak o nekom animozitetu svjedoka prema optuženom”, naglasila je Mutevelić.

Branilac Refik Serdarević je ukazao da iskaz Kodžage o tome kako ga je Milanović “išamarao rukama i nogama” nijedan drugi svjedok nije potvrdio.

On je naveo da je Kodžaga u septembru 1992. godine, kada je izašao iz “Bukera”, pretrpio strašne stvari i na neki način se može opravdati da osjeća animozitet prema licima iste nacionalnosti kao i onaj koji mu je to učinio.

“Moj branjenik je puno dobrih stvari uradio. Čuli smo da je zaštitio Mirveta Ćebu kad ga je izdvojilo lice po imenu Mićo ‘Četnik’. Milanović je rekao da ga ne može odvesti. Ko svoj život izlaže opasnosti, kako se može dovesti u vezu s radnjama iz optužnice… Za takva djela čovjeka treba nagraditi”, istakao je Serdarević.

Obraćajući se Vijeću, optuženi Milanović je rekao da Taibu Kodžagi nikad nije kazao ružnu riječ, a kamoli da ga je istukao.

“Svaki put kad sam dolazio u smjenu, donosio sam mu bureke. Kad ga je bolio želudac, donio sam lijekove, donio sam mu pribor za brijanje”, rekao je optuženi i dodao da paravojne formacije dok je on bio, nikad nisu ušle u “Bunker”.

Suđenje Milanoviću obnovljeno je nakon što je Vrhovni sud ukinuo presudu Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je on 2008. godine oslobođen optužbi.

M.T.

This post is also available in: English