Članak

Planinčić i ostali: Svjedočenje supruge

13. Februara 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Kotor-Varoši, supruga trećeoptuženog Seada Menzila kazala je da je protjerana iz svog sela u ljeto 1992. godine.

This post is also available in: English

Svjedokinja Diba Menzil je ispričala kako je s djecom i svekrvom u junu 1992. protjerana iz sela Hrvaćani (općina Kotor-Varoš), dok je njen muž Sead Menzil radio u Austriji.

Najprije je svjedokinja, kako je rekla, otišla u obližnje katoličko selo Plicka, zatim na Ćirkino Brdo, te u selo Hanifiće, međutim, iz svih sela ih je istjerala srpska vojska. Zatim se, kako je kazala, odlučila vratiti u svoje selo Hrvaćane.

“Na pola puta, negdje oko sela Serdari, zaustavio nas je neki čovjek i rekao da ne možemo dalje, a potom je otišao do komande i vojnici iz sela Tepići su nas skupili na raskrsnici, te kazali da idemo u selo Vakufce”, ispričala je svjedokinja Menzil.

Ona je navela da je u Vakufcima čula da joj se suprug vratio iz Austrije.

“Komšinicin sin mi je rekao da je Sead tamo, te da će doći po nas. Međutim, morali smo doći do sela Bilice”, kazala je svjedokinja, dodavši da je optuženi potom došao po nju i djecu, te ih odveo u selo Večiće kod njenih roditelja.

Na pitanje tužioca Dragana Čorlije da li je optuženi bio u uniformi i naoružan, Menzil je potvrdno odgovorila. Dodala je da je potom otišla u obližnje selo Zebe, odakle je njen suprug povremeno odlazio na liniju.  

Za napad na Serdare, u kojem je 17. septembra 1992. godine poginulo 16 civila srpske nacionalnosti, Državno tužilaštvo, uz Menzila, tereti Fikreta Planinčića, Rasima Lišančića i Mirsada Vatrača, bivše pripadnike Teritorijalne odbrane (TO).

Svjedokinja je kazala da je čula da se nešto desilo u Serdarima, ali da o tome ne zna puno, te da s mužem o tome nije pričala.

Nastavak suđenja je 19. februara ove godine.

                       M.B.

This post is also available in: English