Članak

Karadžić: Podjela policije fitilj za rat

14. Februara 2013.00:00
Svjedočeći u odbranu Radovana Karadžića, bivši zamjenik ministra unutrašnjih poslova BiH Vitomir Žepinić izjavio je da je optuženi uoči rata zagovarao “političko i kulturno”, a ne “fizičko” razdvajanje Srba od Bošnjaka i Hrvata.

This post is also available in: English

Žepinić je posvjedočio da nikada nije razumio da se Karadžić zalaže za protjerivanje Bošnjaka i Hrvata. Naznačio je da, poznavajući Karadžićev karakter, nije vjerovao da je on to želio.

Kao zamjenik ministra unutrašnjih poslova BiH, Žepinić je, kako je izjavio, imao više problema sa pokojnim predsjednikom Predsjedništva BiH Alijom Izetbegovićem, koji je bio okružen “ekstremnim nacionalistima”. Po ocjeni svjedoka, Izetbegović je, zbog svoje predsjedničke uloge, bio “najodgovorniji” za izbijanje rata u BiH.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS), optužen je za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH u okviru udruženog zločinačkog poduhvata, njihovog trajnog i nasilnog uklanjanja sa teritorija koje je vođstvo bosanskih Srba smatralo svojim. On je optužen i za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Žepinić je tvrdio da je Ramiz Delalić-Ćelo policijskim inspektorima rekao da je ubistvo srpskog svata Nikole Gardovića na Baščaršiji, koje je on počinio 1. marta 1992. godine, naredio Izetbegović u namjeri da isprovocira sukob sa Srbima. Po Žepiniću, to je ubrzo bilo potvrđeno činjenicom da je Delalić pušten iz zatvora.

Karadžić, kako je rekao Žepinić, nije imao ništa sa dolaskom paravojnih jedinica Željka Ražnatovića-Arkana u Bijeljinu krajem marta 1992. i zločinima koji su tamo počinjeni.

Dok ga je unakrsno ispitivao tužilac Alan Tieger, Žepinić je potvrdio da se protivio podjeli Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) BiH po nacionalnoj osnovi, što su zagovarali Karadžić i drugi lideri Srpske demokratske stranke (SDS).

“Podjela MUP-a BiH na nacionalnoj osnovi bila je bure baruta, ili fitilj za rat u mojoj državi”, ocijenio je svjedok.

Potvrđujući da je Karadžić govorio da Srbi ne mogu više živjeti zajedno sa Bošnjacima i Hrvatima, Žepinić je naglasio da “nije stekao uvjerenje da je Karadžić podrazumijevao fizičku likvidaciju nesrba”, ali da je “ekstremizam nacionalnih stranaka doveo do toga da zajednički život bude nemoguć”.

Žepinić je kazao da je 4. aprila 1992. godine, podnio ostavku poslije depeše kojom je Momčilo Mandić, takođe zamjenik ministra unutrašnjih poslova BiH, naložio formiranje srpskog MUP-a.

Svjedok je rekao i da je budući ministar unutrašnjih poslova Mićo Stanišić, kojem se trenutno sudi u Haagu, na njega potegao pištolj, nakon što je njemu i Mandiću, u Karadžićevom prisustvu, rekao da će biti krivi za rat “zato što se MUP ne može podijeliti mirno”.

Potvrđujući da mu je Karadžić tada kazao da je “idiot” zato što vjeruje u zajednički život, Žepinić je rekao: “Priznajem da sam idiot zato što ih nisam eliminisao prije toga.”

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u četvrtak, 14. februara.

                                 R.M.

This post is also available in: English