Članak

Stanišić i Milošević: Tužilac protiv vlastitog svjedoka

14. Februara 2013.00:00
Na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid počinjen nad Srebreničanima, svjedokinja Optužbe je izjavila da nije izgovorila rečenice navedene u izjavi koju je dala u istrazi 2010. godine.

This post is also available in: English

Tužilac Ibro Bulić je svjedokinji Slavici Bujić predočavao navode iz izjave koju je dala u istrazi, ispitujući je o razlikama u odnosu na današnje svjedočenje.

Svjedokinja se na suđenju nije mogla prisjetiti kojeg je dana u julu 1995. čula pucnjavu u selu Petkovci kod Zvornika, gdje je, prema optužnici, pogubljeno oko hiljadu zarobljenih Srebreničana.

U izjavi iz istrage stoji da je rekla da je treće jutro nakon pada Srebrenice 11. jula 1995. godine čula pucnjavu. Bujić je na današenjm ročištu kazala da se ne može sjetiti da su to njene riječi.

Dodala je da je čula pucnjavu sa prekidima i galamu, koju je opisala kao glasove nekoliko osoba, te da je nakon pola sata napustila Petkovce zbog straha. Tužilac je rekao da je u izjavi navedeno da je ona jasno čula i krike.

“Nije tačno da sam čula krike”, ustvrdila je svjedokinja.

Prema optužnici, Stanišić i Milošević su znali za planirano pogubljenje zatočenika, te je pod njihovom komandom vršena koordinacija, nadgledano ukrcavanje i praćenje Srebreničana do brane u Petkovcima, gdje su počinjena ubistva.

Stanišić je, prema optužnici, bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Milošević njegov zamjenik.

Svjedokinja Bujić je na suđenju rekla da je poslije pet godina čula da su zarobljenici bili u Petkovcima. Kazala je da nije tačno da je od majke saznala o pogubljenima u tom selu, kao što stoji u njenoj izjavi.

“Ovo nisu moje riječi”, obrazložila je Bujić.

Na pitanje tužitelja ko je bio uključen u pucnjavu, svjedokinja je odgovorila da je čula da nisu vojnici VRS-a. U istrazi je rekla, kako je naveo tužilac, da je “logično da su bili pripadnici VRS-a”.

“Iz mog ugla, mnogo stvari je izmijenjeno u izjavi”, kazala je svjedokinja na pitanje tužioca da li bi voljela da posluša ono što je govorila u istrazi.

Ona je rekla da se ne boji ničega, te da ju je prilikom istrage ispitivao “istražilac stranac” u Srebrenici, uz pomoć prevodioca.

Odgovarajući na pitanja Miloša Perića, Stanišićevog branioca, svjedokinja je kazala da je poslije dugotrajnog ispitivanja bila premorena, te da je zbog toga neke napisane riječi mogla previdjeti dok je čitala izjavu.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. februar.

                         A.J.

This post is also available in: English