Vijesti


Lokalno pravosuđe – Hadžić i Hodžić: Udarci u lice 29. Marta 2012. Članak Svjedoci Tužilaštva Brčko Distrikta kazali su na suđenju Galibu Hadžiću i Nijazu Hodžiću da su u jesen 1992. godine, tokom 20 dana zarobljeništva u Gornjem Rahiću, premlaćivani i ispitivani od više pripadnika Armije Republike BiH sa tog područja, uključuj
Živković i Tadić: Bez naređenja optuženog 29. Marta 2012. Članak Na suđenju za zločine u Čajniču, svjedok Odbrane je rekao da nije po naređenju optuženog Milorada Živkovića sudjelovao u hapšenju Mirzeta Čolaka.
Nešković i Ilić: Vjerovanje u riječi Ratka Mladića 29. Marta 2012. Članak Na suđenju za zločine u Srebrenici, svjedok Odbrane Srbislav Davidović je rekao da nije mogao predvidjeti ubistva Srebreničana u julu 1995. godine.
Lokalno pravosuđe – Raguž: Dvije godine zatvora 28. Marta 2012. Članak Kantonalni sud u Mostaru osudio je Miroslava Raguža na dvije godine zatvora zbog zločina počinjenih 1993. godine u Stocu nad civilima i ratnim zarobljenicima.
Karadžić: Na površini zemlje 702 tijela Srebreničana 28. Marta 2012. Članak Na suđenju Radovanu Karadžiću, istražitelj Tužilaštva Dušan Janc posvjedočio je da su 702 tijela od oko 6.000 do sada pronađenih i identifikovanih žrtava iz Srebrenice pronađena na površini zemlje, a ne u brojnim masovnim grobnicama u okolini Zvornika.
Lokalno pravosuđe – Dautović: Premlaćivanje u Domu zdravlja 27. Marta 2012. Članak Saslušanjem šestorice svjedoka Optužbe koji su govorili o zatočenju u Domu zdravlja Velika Kladuša, nastavljeno je suđenje Sakibu Dautoviću pred Kantonalnim sudom u Bihaću.
Karadžić: Civili prestrašeni i apatični 27. Marta 2012. Članak U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću u Haagu, svjedokinja Tužilaštva Christine Schmitz izjavila je da je, dan poslije osvajanja Srebrenice u julu 1995. godine, Vojska Republike Srpske (VRS) “deportovala” iz Potočara bošnjačke žene, djecu i starce, nakon
Cenzura iz Suda BiH 23. Marta 2012. Članak Sud BiH je donio “Pravilnik o ostvarivanju pristupa informacija pod kontrolom suda i saradnji sa zajednicom”, po kojem mediji sa suđenja mogu dobiti deset minuta snimka u audio ili video formi, što znači da se svjedočenja žrtava i svjedoka više neće moći čuti u elektronskim medijima.
Memić i ostali: Ubistvo oca 23. Marta 2012. Članak Na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), svjedokinja Tužilaštva BiH se prisjetila kako su u Trusini 16. aprila 1993. godine ubijeni njen brat i otac.
Vlahović: Šamar optuženog 23. Marta 2012. Članak Na suđenju Veselinu Vlahoviću zvanom Batko, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da ga je u njegovom stanu u Trnovskoj ulici, u sarajevskom naselju Kovačići, u julu 1992. godine optuženi ošamario i uzeo mu 500 maraka.