Vijesti


Lokalno pravosuđe – Bihać: Potvrđena optužnica protiv Miroslava Gvozdena 22. Marta 2012. Članak Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Miroslava Gvozdena, kojom mu je na teret stavljen ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Sanskom Mostu.
Karadžić: Snimci ulaska u Srebrenicu prodani za 50.000 maraka 21. Marta 2012. Članak Suđenje Radovanu Karadžiću nastavljeno je iskazom bivšeg pripadnika Armije BiH (ABiH) koji je 1994. i 1995. učestvovao u prisluškivanju razgovora koje su vodili optuženi i drugi politički i vojni lideri bosanskih Srba.
Lokalno pravosuđe – Krkalić: Batine prilikom ispitivanja 20. Marta 2012. Članak Svjedoci na suđenju Atifu Krkaliću, kojem se na teret stavlja zločin na području Tešnja, ispričali su da ih je optuženi tukao na ispitivanju.
Lokalno pravosuđe – Boljak: Premlaćivanje pred školom 20. Marta 2012. Članak U nastavku suđenja Ranku Boljaku, svjedok Optužbe kazao je da ga je ispred Šumarske škole na Ilidži tukla osoba po nadimku “Bato” za koju misli da je optuženi Boljak.
Lokalno pravosuđe – Istočno Sarajevo: Mladen Marković uhapšen u Višegradu 20. Marta 2012. Članak Pripadnici Centra javne bezbjednosti (CJB) Istočno Sarajevo uhapsili su na području općine Višegrad Mladena Markovića, koji je osumnjičen da je počinio zločine nad civilima na području te općine.
Lazić: Prikazan videosnimak saslušanja 20. Marta 2012. Članak U nastavku suđenja Bošku Laziću, optuženom za davanje lažnog iskaza na suđenju za ratne zločine, Državno tužilaštvo je prikazalo videosnimak o saslušanju optuženog iz decembra 2006. godine.
Bašić i Šijak: Čudni plač 20. Marta 2012. Članak U nastavku suđenja za zločin počinjen u Varešu, svjedok Tužilaštva je kazao da je na dan kada je silovana zaštićena svjedokinja A susreo drugooptuženog u Varešu.
Kos i ostali: Organizatori ubistava 16. Marta 2012. Članak Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Odbrane je rekao da je mali broj ljudi pripremao zločin koji se desio u Srebrenici 1995. godine.
Zečević i ostali: Ubijanje po naredbi 16. Marta 2012. Članak Na suđenju za zločine na Korićanskim stijenama, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je optuženog Branka Topolu vidio ispred konvoja koji je 21. augusta 1992. godine iz Prijedora krenuo prema Travniku.
Macić: Premlaćivanje nakon predaje 16. Marta 2012. Članak Na nastavku suđenja Esi Maciću, svjedok Odbrane se prisjetio kako je premlaćivan u policijskoj stanici Musala i u logoru Čelebići (općina Konjic).