Vijesti


Lokalno pravosuđe – Tuzla: Dvije optužnice za ratne zločine 11. Januara 2013. Članak Tužilaštvo Tuzlanskog kantona (TK) u protekloj godini podiglo je dvije optužnice za ratne zločine počinjene u selu Smoluća i na području općine Kalesija.
Lokalno pravosuđe – Tuzla: Nepoznavanje optuženog 10. Januara 2013. Članak U nastavku suđenja pred Kantonalnim sudom u Tuzli, dvojica svjedoka Optužbe nisu mogla potvrditi da je optuženi Hajrudin Trle ubio Dragu Stevanovića na području Kalesije 1993. godine.
Kornjača: Vještačenje optuženog prije dokaznog postupka 10. Januara 2013. Članak Na statusnoj konferenciji pred početak izvođenja dokaza optuženog Miluna Kornjače, Odbrana je predložila medicinsko vještačenje optuženog.
Raguž i ostali: Nesposobna za svjedočenje 10. Januara 2013. Članak Na suđenju Ivi i Veselku Ragužu za zločin u Stocu i Čapljini, vještaci su konstatovali kako zaštićena svjedokinja CD nije sposobna dati iskaz na suđenju zbog svog psihičkog stanja.
Jukić: Maltretiranje i protjerivanje 10. Januara 2013. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Prozoru, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je optuženi Željko Jukić maltretirao Bošnjake tokom protjerivanja iz sela Višnjani 1993. godine.
Lokalno pravosuđe – Tuzla: Krst urezan na prsima 8. Januara 2013. Članak Čitanjem iskaza preminulog svjedoka Avde Hodžića pred Kantonalnim sudom u Tuzli nastavljeno je suđenje četvorici optuženih za ratni zločin protiv zarobljenika počinjen na području Smoluće (općina Lukavac).
Terzić: Tužilaštvo BiH nezadovoljno kaznom 8. Januara 2013. Članak Nezadovoljno visinom kazne, Tužilaštvo BiH uložilo je žalbu na nepravomoćnu presudu kojom je Albina Terzić osuđena na pet godina zatvora zbog zločina počinjenih u Odžaku.
Potvrđena optužnica za zločin u Hadžićima 3. Januara 2013. Članak Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Azemina Sadikovića, bivšeg pripadnika Oružanih snaga BiH, kojom je optužen za zločine nad civilima u Hadžićima počinjene 1992. godine.
Vlahović: Rušilački i ubilački karakter 28. Decembra 2012. Članak Tužilaštvo BiH smatra da su dokazali da je Veselin Vlahović zvani Batko kriv za djela koja mu se optužnicom stavljaju na teret, ali da ni najviša kazna zatvora nije dovoljna za teror koji je tokom 1992. godine vršio u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca
Lokalno pravosuđe – Tuzla: Bez žalbi na maltretiranje 28. Decembra 2012. Članak U nastavku suđenja za ratni zločin počinjen u selu Smoluća (općina Lukavac), svjedok Kantonalnog tužilaštva Tuzla govorio je o uslovima u kojima su boravili zarobljenici bošnjačke nacionalnosti te ko je kod njih dolazio.