Vijest

Novinar BIRN-a BiH u užem izboru za novinarsku nagradu u Slovačkoj

7. Maja 2024.14:19
Nino Bilajac, novinar Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), nominovan je s kolegom Tomášom Madleňákom za ovogodišnju slovačku "Novinarsku nagradu" u kategoriji pisanog istraživačkog novinarstva za serijal tekstova o slovačkim policajcima i šefu kontraobavještajne službe koji su utočište našli u BiH.

This post is also available in: English

Tomáš Madleňák i Nino Bilajac na snimanju emisije TV Justice. Foto: BIRN BiH

Bilajac i Madleňák nominovani su u kategoriji pisanog istraživačkog novinarstva u kojoj je Madleňák, novinar Istraživačkog centra Jána Kuciaka (ICJK), nominovan za još jednu istraživačku priču u istoj kategoriji u kojoj su ukupno tri nominacije.

Bilajac i Madleňák su u zajedničkom istraživanju BIRN-a BiH i ICJK-a objavljenom krajem prošle godine otkrili da dvojica “vojnika” u internom ratu unutar slovačke policije sada žive u egzilu u BiH te zašto nisu izručeni nazad u Slovačku.

U istraživanju objavljenom krajem februara, Bilajac i Madleňák, zajedno s novinarom BIRN-a BiH Enesom Hodžićem, otkrili su da se nekadašnji šef kontraobavještajne službe Slovačke Peter Gašparovič, koji je pravosnažno osuđen za korupciju i odslužio dvije trećine kazne, sklonio u BiH tokom uslovnog dopusta i zatražio azil, što ga štiti od mogućeg izručenja. On je treći visoki sigurnosni dužnosnik Slovačke koji je u proteklih godinu dana našao utočište u BiH.

Bilajac kaže kako je dosta truda, energije, vremena i stresa obilježilo ova dva istraživanja.

“Tokom rada smo imali odbijenice od domaćih institucija u BiH, kao da nikoga nije naročito interesovalo kako su visoki sigurnosni dužnosnici iz Slovačke pobjegli od pravosuđa i kako se kriju u BiH. Ili je to bio njihov odbrambeni mehanizam zbog propusta da u vrlo kratkom periodu tri osuđenika za korupciju dođu i borave u našoj državi”, navodi on.

Bilajac pojašnjava kako su novinari uz pomoć kolega iz Slovačke uspjeli uraditi ove priče, razgovarati s pravnicima, političarima, sociolozima i tužiocima te otkriti ko od slovačkih bjegunaca dolazi u BiH.

“I ranije smo imali sličnu situaciju, kada su tek nakon naših istraživanja institucije djelovale ili bar javno priznale da su napravile propuste”, kaže Bilajac.

Madleňák ukazuje na važnost ove nominacije posebno jer se radi zajedničkom projektu.

“Upravo se Ján Kuciak, prije nego što je ubijen, zalagao za saradnju između novinara, posebno istraživačkih. Ova nominacija za mene potvrđuje da saradnja između novinara funkcionira, možemo biti istinski kolege, a ne samo konkurenti, čak i ako smo iz različitih medija”, kaže on.

Također je istakao važnost ove saradnje “u eri u kojoj živimo, s obzirom na dešavanja u našoj zemlji i na međunarodnom planu, s nedemokratskim režimima i pokretima u usponu”.

“Mislim da je vrijeme da potisnemo svoju želju za ekskluzivnošću i vlastiti ego i počnemo raditi zajedno. Istraživačko novinarstvo je pod neviđenim pritiskom, i ako želimo istrajati, moramo raditi zajedno”, dodaje on.

Nominacije za pobjedničke radove Slovačke novinarske nagrade ove godine u 11 takmičarskih kategorija biralo je 48 članova žirija, a nominovani autori predstavljaju 12 redakcija. Žiri u kategoriji pisanog istraživačkog novinarstva čine František Múčka, Zuzana Kušová, Pavlína Nečásková, Ján Hacek i Erik Láštic.

Imena pobjednika bit će objavljena na svečanoj dodjeli nagrada 21. maja 2024. godine u 18 sati u Bratislavi. Ceremoniju će biti moguće pratiti i online, putem live streama na Facebook stranici Slovačke novinarske nagrade.

Slovačka novinarska nagrada ove godine slavi svoju 20. godišnjicu.

    Lamija Grebo


    This post is also available in: English