Vijest

EUROMIL ukinuo posmatrački status Vojnom sindikatu Srbije nakon pisanja Detektora

3. Maja 2024.11:52
Evropska organizacija vojnih asocijacija i sindikata (EUROMIL) ukinula je prethodnog vikenda posmatrački status u ovoj organizaciji Vojnom sindikatu Srbije, nakon hapšenja predsjednika Novice Antića zbog pronevjere i teksta Detektora kako on održava veze s ljudima bliskim režimu Vladimira Putina.
Antić, Jacob i Kalinin na Svjetskom kongresu veterana u Beogradu. Foto: Facebook profil Vjačeslava Kalinina

Predsjednik EUROMIL-a Emmanuel Jacob potvrdio je za Detektor kako je generalna skupština organizacije kojom predsjedava odlučila da ukine posmatrački status kolegama iz Srbije. Naglasio je kako će, unatoč ovoj odluci, EUROMIL nastaviti podržavati provedbu i funkcionisanje sindikalnog organizovanja u srbijanskoj vojsci, ali uz praćenje svih detalja o njihovom radu.

“Uvjereni smo da Vlada Srbije sada čini sve da uskrati pozitivan ambijent za predstavljanje vojnog osoblja i otvoren društveni dijalog”, rekao je Jacob i dodao da će nastaviti pratiti situaciju i u dogledno vrijeme ponovo sarađivati s pouzdanim vojnim sindikatima.

Detektor je početkom marta, nakon hapšenja Novice Antića, objavio kako on održava tijesne veze s ljudima bliskim režimu Vladimira Putina, dok istovremeno gradi kontakte s evropskim sigurnosnim krugovima i veteranima u BiH.

Iako su njegovo hapšenje osudile brojne opozicione stranke i pojedinci u Srbiji, jer je Antić bio poznat po kritikama na račun vlasti u Srbiji, bilo je manje poznato da je iskazivao podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu i sarađivao s organizacijama i pojedincima koji podržavaju ruske vlasti i invaziju na Ukrajinu, tokom koje je ubijeno i raseljeno hiljade ljudi.

Antić je tada za Detektor potvrdio da je prijatelj sa Vjačeslavom Kalininom, funkcionerom ruske konzervativne političke partije Pravedna Rusija – za istinu, koja podržava agendu Putina. Ovaj član Centralnog savjeta i poslanik u Dumi Saratovske oblasti, u centralnoj Rusiji je osim političkog angažmana, ujedno i direktor i urednik Veteranskih vijesti, magazina koji je fokusiran na vojna i pitanja ratnih veterana, te izvještava afirmativno o invaziji Rusije na Ukrajinu.

Antić je na pitanja o saradnji s pojedincima i organizacijama iz Rusije odgovarao kako je riječ o tradiciji u Srbiji, a potvrdio je i da održava kontakte i s veteranima iz Republike Srpske, s kojima se najmanje jednom sreo u BiH. Osim njih, Antić je veze izgradio i sa sindikatom koji okuplja i sigurnosne službe Rusije, s kojima se i sastajao u Rusiji.

Osim saradnje s veteranima i političarima iz Rusije, Antić je uspostavljao i veze sa sličnim organizacijama u Evropskoj uniji, pa je osim s predstavnicima EUROMIL-a održavao sastanke i s predstavnicima Unije sindikata u javnim službama Evrope (EPSU). Govoreći o ovim sastancima, Jacob, koji se s Antićem i Kalininom sastao u Beogradu u martu 2023. godine, kazao je kako nije znao za njegove ruske kontakte i da organizacija kojom predsjedava ne održava nikakve ruske veze niti želi članove koji to rade.

EPSU, čiji je Vojni sindikat Srbije član, naveo je da je Antić prisustvovao na nekoliko događaja koje je priredila ta organizacija i da je njihov stav da treba biti pušten na slobodu, te da nisu bili svjesni nikakvih proruskih ili antiukrajinskih stavova koje on ima.

Antić je, također, oštro negirao da je ruski čovjek u Srbiji, te je naveo kako je cilj njegovog hapšenja pokušaj kompromitiranja Vojnog sindikata Srbije.

“Ja sam prosrpski čovjek, koji je rođen u Jugoslaviji i koji je vaspitan na tim nekim osnovama, da voli čovjeka kao čovjeka, a ne po tome šta je po narodnosti ili nacionalnosti, ako to pitate mene kao Novicu Antića”, dodao je on.

Detektor nije mogao dobiti komentar Antića za odluku EUROMIL-a. Prema pisanju lista Danas, njemu je krajem aprila drugi put produžen pritvor dok traje istraga o pronevjeri novca.

Iz Vojnog sindikata Srbije nisu odgovarali na upite za komentar.

Enes Hodžić