Vijesti


Mladić: Suđenje iza zatvorenih vrata 19. Februara 2013. Članak Suđenje Ratku Mladiću, koji je optužen za genocid u BiH, nastavljeno je pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu iskazom svjedoka Tužilaštva, ali iza zatvorenih vrata.
Babić: Ubistva u sali 18. Februara 2013. Članak Svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je vidio optuženog Savu Babića u školi u Bratuncu, gdje je bio zatvoren nekoliko dana.
Uhapšen Zoran Babić 15. Februara 2013. Članak Zoran Babić je uhapšen nakon što je naloženo njegovo privođenje pošto se nije pojavio na izricanju presude, kojom je pravosnažno osuđen na 22 godine zatvora za zločin počinjen na Korićanskim stijenama.
Pelemiš: Predloženo saslušanje osuđenog Slavka Perića 15. Februara 2013. Članak Obnovljeno suđenje Momiru Pelemišu, optuženom za genocid nad Srebreničanima, počelo je čitanjem optužnice Tužilaštva BiH i iznošenjem uvodnih riječi.
Karadžić: “Muslimani krivi za izbijanje rata” 15. Februara 2013. Članak Niz svjedoka Odbrane Radovana Karadžića koji su pred Međunarodnim krivičnim sudom u Haagu za izbijanje rata u BiH okrivili bosanske muslimane nastavio je bivši predsjednik Srpske opštine Milići Tomislav Savkić.
Mladić: U četiri mrtvačnice oko 60 leševa 15. Februara 2013. Članak Tokom unakrsnog ispitivanja Edina Suljića, Odbrana Ratka Mladića osporavala je nalaze istrage sarajevske policije o prvoj eksploziji na pijaci Markale u kojoj je u februaru 1994. poginulo i bilo ranjeno više od 200 građana Sarajeva.
Jukić: Svjedoci nisu mogli doći 15. Februara 2013. Članak Tri svjedoka Tužilaštva nisu se pojavila na suđenju Željku Jukiću, optuženom za zločine počinjene na području Prozora, a umjesto njihovog saslušanja održana je statusna konferencija.
Kos i ostali: Odbrane žele primjenu povoljnijeg zakona 15. Februara 2013. Članak Drugog dana iznošenja žalbi na prvostepenu presudu kojom su četvorica pripadnika Desetog diverzantskog odreda osuđena na 142 godine zatvora za zločin u Srebrenici počinjen u julu 1995., Odbrane su zatražile ukidanje prvostepene presude ili održavanje novo
Mladić: Projektili ispaljivani u bolnicu 14. Februara 2013. Članak Sarajevski ljekar Bakir Nakaš posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću da je Vojska Republike Srpske (VRS) tokom rata u BiH granatirala Državnu bolnicu u Sarajevu, u kojoj je tada radio, s ciljem da je uništi.
Stanišić i Milošević: Tužilac protiv vlastitog svjedoka 14. Februara 2013. Članak Na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid počinjen nad Srebreničanima, svjedokinja Optužbe je izjavila da nije izgovorila rečenice navedene u izjavi koju je dala u istrazi 2010. godine.