Članak

Pelemiš: Predloženo saslušanje osuđenog Slavka Perića

15. Februara 2013.00:00
Obnovljeno suđenje Momiru Pelemišu, optuženom za genocid nad Srebreničanima, počelo je čitanjem optužnice Tužilaštva BiH i iznošenjem uvodnih riječi.

This post is also available in: English

Tužilac Dubravko Čampara je pred Apelacionim vijećem Suda BiH rekao da će preslušavanjem iskaza svjedoka i dokumentima iz prvostepenog postupka nastojati dokazati krivicu optuženog.

Pelemiš je u uvodnom izlaganju podatke Tužilaštva ocijenio neistinitim, te naveo da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Pelemiš, nekadašnji zamjenik komandanta Prvog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za pomaganje u pogubljenju preko hiljadu zarobljenih Srebreničana u mjestu Pilica i obližnjoj farmi Branjevo sredinom jula 1995. godine.

Apelaciono vijeće ukinulo je ovu presudu izrečenu 2011., kojom je Pelemiš osuđen na 16 godina zatvora zbog pomaganja u izvršenju genocida u Srebrenici.

Branilac optuženog Miloš Perić je kazao da Pelemiš nije imao efektivnu kontrolu nad vojnicima Prvog bataljona i da njegova pozicija nema vezu sa radnjama podređenih i onim što je učinjeno.

“On je dobio informaciju da će Srebreničani koji su dovedeni u Pilicu biti razmijenjeni. Nije imao informaciju da će biti pogubljeni”, naveo je Perić.

Kako je kazao branilac, Pelemiš je od Pilice bio udaljen skoro 20 kilometara, te je imao obaveze u vezi s borbenim položajima.

Nakon uvodnih riječi, preslušan je iskaz Rajka Babića, koji je svjedočio u prvostepenom postupku.

Kao novi dokaz Tužilaštvo je predložilo saslušanje Slavka Perića, nekadašnjeg pomoćnika komandanta za bezbjednost Prvog bataljona, kojem se sudilo zajedno sa Pelemišom.

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Mirko Božović je rekao da će odluka o novim predloženim dokazima biti donesena naknadno.

Perić je pravomoćnom presudom osuđen na 11 godina zatvora, osam godina manje u odnosu na kaznu iz prvostepene presude.

A.J.

This post is also available in: English