Članak

Kos i ostali: Odbrane žele primjenu povoljnijeg zakona

15. Februara 2013.00:00
Drugog dana iznošenja žalbi na prvostepenu presudu kojom su četvorica pripadnika Desetog diverzantskog odreda osuđena na 142 godine zatvora za zločin u Srebrenici počinjen u julu 1995., Odbrane su zatražile ukidanje prvostepene presude ili održavanje novo

This post is also available in: English

g suđenja.

Branioci su ocijenili da se u ovom predmetu treba primijeniti Krivični zakon Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (KZ SFRJ), koji je važio u vrijeme izvršenja krivičnog djela i koji je povoljniji za optužene, a ne Krivični zakon BiH.

“Da su pripadnici Desetog diverzantskog odreda odbili da izvrše naredbu, došla bi neka druga jedinica da to uradi. Odbijanje takve naredbe sigurno ne bi spasilo zarobljenike”, kazao je Slobodan Perić, branilac Stanka Kojića.

Kojić je, kao i Franc Kos, Vlastimir Golijan i Zoran Goronja, u junu 2012. proglašen krivim da je, kao pripadnik Desetog diverzantskog odreda pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS), 16. jula 1995. strijeljao grupu od oko 800 muškaraca na Branjevu (općina Zvornik).

Kojić je osuđen na 43 godine, Kos i Goronja na po 40, a Golijan na 19 godina zatvora.

Oni su proglašeni krivima za zločin protiv čovječnosti. Odbrane smatraju da su njihovi branjenici mogli počiniti ratni zločin protiv ratnih zarobljenika jer su “osobe ubijene na Branjevu starosne dobi od 16 do 60 godine vojni obveznici”, te da je njima rečeno da strijeljaju ratne zarobljenike.

Kojićevi branioci tvrdili su da je Prvostepeno vijeće prilikom odmjeranja kazne cijenilo samo otežavajuće okolnosti za Kojića, odnosno tvrdnju svjedoka da se hvalio brojem ubijenih i da je “ovjeravao” ranjene.

“Nikad se nisam hvalio da sam bilo koga ubio. Jedino što sam uvijek tvrdio je da se ničega ne bojim. Žao mi je svih ubijenih”, kazao je Kojić.

Žaljenje je izrazio i optuženi Golijan, koji je rekao da se “kaje zbog onog što je učinio”.

Tužilaštvo BiH i Odbrana Franca Kosa žalbe na prvostepenu presudu iznijeli su 13. februara.
 
Tužilaštvo je ocijenilo da je Prvostepeno vijeće pogrešno utvrdilo da optuženi nisu imali genocidnu namjeru, te da su naredbu za strijeljanje dobili tek na Branjevu.

Odbrana Kosa je tražila da se djelo za koje je osuđen Kos prekvalifikuje u ratni zločin protiv civilnog stanovništva ili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, te da se optuženom izrekne manja kazna.

Apelaciono vijeće će odluku o žalbama Tužilaštva i Odbrana donijeti naknadno.

                                                                                                                                               A.S.

This post is also available in: English