Članak

Uhapšen Zoran Babić

15. Februara 2013.13:52
Zoran Babić je uhapšen nakon što je naloženo njegovo privođenje pošto se nije pojavio na izricanju presude, kojom je pravosnažno osuđen na 22 godine zatvora za zločin počinjen na Korićanskim stijenama.

This post is also available in: English

“Babić je lišen slobode na adresi prebivališta”, kazali su u Sudu BiH.

Babić se jutros nije pojavio na izricanju presude, pa je Apelaciono vijeće izdalo nalog za njegovo privođenje. Uhapšen je u poslijepodnevnim satima.

Apelaciono vijeće je utvrdilo da je Babić, nekadašnji pripadnik interventnog voda prijedorske policije, bio u konvoju kojim je više od 1.000 civila, Bošnjaka i Hrvata, prevoženo iz Prijedora prema Travniku.

Na planini Vlašić, kako je navedeno, izdvojeno je preko 150 muškaraca, koji su potom strijeljani na Korićanskim stijenama, u čemu je sudjelovao i Babić. On je proglašen krivim i za pljačku civila iz konvoja.

Babić je pušten iz pritvora u oktobru 2011. godine, nakon što je ukinuta nepravomoćna presuda za zločine počinjene na Korićanskim stijenama kojom je takođe bio osuđen.

Osim Babića, za ubistvo 150 civila na Korićanskim stijenama 21. avgusta 1992. pravosnažnom presudom osuđeni su i Milorad Škrbić i Dušan Janković na po 21, a Željko Stojnić na 15 godina zatvora.

Babiću treba da počne suđenje i u drugom predmetu, gdje je optužen za zločine počinjene u selu Čarakovo u ljeto 1992. godine.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English