Članak

Jukić: Svjedoci nisu mogli doći

15. Februara 2013.00:00
Tri svjedoka Tužilaštva nisu se pojavila na suđenju Željku Jukiću, optuženom za zločine počinjene na području Prozora, a umjesto njihovog saslušanja održana je statusna konferencija.

This post is also available in: English

Tužiteljica Sanja Jukić objasnila je da dva planirana svjedoka danas nisu bila u mogućnosti da dođu do Sarajeva zbog vremenskih neprilika na putu, dok se treći svjedok trenutno nalazi u bolnici.

“Mi smo u kontaktu sa svjedocima i predlažem da za sljedeće ročište pozovemo iste svjedoke, jer mislim da će biti u mogućnosti da dođu na suđenje”, objasnila je tužiteljica.

Tužilaštvo BiH tereti Željka Jukića, bivšeg pripadnika Hrtvatskog vijeća obrane (HVO), da je od jula do septembra 1993. godine, sa drugim pripadnicima HVO-a i Hrvatske vojske (HV), učestvovao u progonu bošnjačkih civila, ubistvima i prisilnim nestancima bošnjačkog stanovništva iz opštine Prozor.

U optužnici se navodi da je Jukić 6. jula 1993. godine, zajedno sa grupom pripadnika HVO-a, učestvovao u napadu na civilno bošnjačko stanovništvo sela Duge (opština Prozor), gdje je ispred porodične kuće ubio 73-godišnjeg starca.

Državno tužilaštvo smatra da je Jukić sredinom jula 1993. učestvovao u transportu više stotina zarobljenika iz Prozora u logor Dretelj u Čapljini, gdje su maltretirani.

Jukiću je na teret stavljeno i da je 3. augusta 1993. godine došao u prostorije Srednjoškolskog centra u Prozoru, nakon čega su petorica zarobljenika odvedena na smetljište “Duška kosa” i od tada im se gubi svaki trag.

Suđenje Jukiću počelo je u aprilu 2012. godine, a u pritvoru se nalazi od novembra 2011, kada je i uhapšen.

Sljedeće ročište zakazano je za 21. februar.
                                                                                                                                                                  D.E.

Povezani članci

This post is also available in: English