Članak

Žalba na presudu Neškoviću i Iliću

13. Septembra 2013.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je ukidanje oslobađajuće presude Draganu Neškoviću i Zoranu Iliću i obnavljanje suđenja po optužnici za zločine protiv čovječnosti u Srebrenici u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Tužilac Predrag Tomić je kazao kako je presudom koja je izrečena 3. oktobra 2012. počinjena povreda krivičnog postupka, te pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

“Tražimo da se oslobađajuća presuda ukine i da se obnovi pretres, na kojem će biti izneseni novi dokazi, kojim će se potpuno utvrditi činjenično stanje i Nešković i Ilić proglasiti krivima”, rekao je Tomić.

Prvostepeno vijeće je zaključilo kako Tužilaštvo BiH nije dokazalo da su Nešković i Ilić, kao pripadnici Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske, učestvovali u zarobljavanju Bošnjaka, koje su odvodili u Zemljoradničku zadrugu u Kravici kod Bratunca, gdje ih je oko 1.000 ubijeno.

Prema optužnici, Ilić je pucao iz automatskog oružja u strijeljane muškarce, dok su dvojica pripadnika Centra, po Neškovićevom naređenju, ubila dvojicu zarobljenika.

Vijeće je ocijenilo da su izjave svjedoka bile neusklađene i kontradiktorne, kao i da je kredibilitet pojedinih svjedoka bio upitan.

Tužilac Tomić je, osvrćući se na presudu, kazao kako je pogrešno zaključeno da Nešković i Ilić nisu bili svjesni širokog i sistematičnog napada u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica, te da su njihove radnje dio tog plana.

“Sudbina muškaraca je bila očigledna svima, pa tako i Neškoviću. On je 12. i 13. jula bio u Potočarima i niko, pa ni on, ne može tvrditi da ne zna šta se tamo dešavalo, a dešavao se teror”, rekao je Tomić.

On je ukazao na izjavu svjedoka koji je naveo kako je Nešković u svojstvu komadira čete naredio da dvojica muškaraca budu ubijena, kao i da je vidio Ilića da puca u dva muškarca, te da ovjerava druge leševe.

Odbrana Neškovića i Ilića je zatražila da se žalba Tužilaštva BiH odbije i da se oslobađajuća presuda potvrdi.    

Vesna Tupajić-Škiljević, braniteljica Neškovića, rekla je da Tužilaštvo nije dokazalo komandnu odgovornost Neškovića.

“Paušalni su navodi da je imao komandnu odgovornost i to ničim nije dokazano, uključujući silne svjedoke”, kazala je braniteljica.

Miloš Perić, branilac Zorana Ilića, rekao je kako je subjektivan stav Tužilaštva da je Ilić prijetio svjedocima.

“Ovakvi stavovi su plod konstrukcije i pogrešne konstatacije Tužilaštva. Da je Sudsko vijeće smatralo tako, odredilo bi pritvor Iliću”, kazao je branilac.

Apelaciono vijeće će odluku o žalbi Tužilaštva BiH donijeti naknadno.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English