Vijesti


Potvrđena optužnica protiv Svetka Tadića 29. Aprila 2013. Članak Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Svetka Tadića iz Kikinde u Srbiji, kojom je optužen za zločine nad civilima na području općine Bihać 1992. godine.
Dokazivanje pripadnosti paravojnim formacijama 29. Aprila 2013. Članak Na suđenju Mladenu Markoviću, optuženom za zločine počinjene na području Višegrada, Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu uložilo je tri materijalna dokaza čime je okončalo dokazni postupak.
Putem protiv zaborava 29. Aprila 2013. Članak Posjetivši bivša mjesta zatočenja, preko 50 aktivista iz različitih dijelova BiH poručilo je da više nema mjesta negiranju zločina i diskriminaciji žrtava bilo koje nacionalnosti.
Odgođeno suđenje Vojinu Lukiću 29. Aprila 2013. Članak Zbog nedolaska svjedoka Optužbe, pred Okružnim sudom u Doboju odgođen je nastavak suđenja Vojinu Lukiću za zločine nad civilima.
Podignuta optužnica za ubistvo u Sanici 29. Aprila 2013. Članak Kantonalno tužilaštvo u Bihaću podiglo je optužnicu protiv Milana Škrbića zvanog Svetica, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), kojom mu se na teret stavljaju zločini na području općine Ključ.
Počelo suđenje za zločin u Busovači 26. Aprila 2013. Članak Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH započelo je suđenje Zoranu Mariniću i Zoranu Miliću, bivšim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su optuženi za zločine u Busovači.
Svjedok čuo da je optuženi počinio ubistva 26. Aprila 2013. Članak Svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je poslije rata čuo da je civile u kući Hilme Hegića u naselju Muhići (općina Sanski Most) ubio optuženi Predrag Prošić zvani Pedo.
Ponuđena zgrada kao jemstvo 26. Aprila 2013. Članak Tužilaštvo BiH zatražilo je pritvor za optuženog Nihada Bojadžića, u kojem se nalazi već skoro tri i po godine. Bojadžićeva Odbrana usprotivila se ovom prijedlogu, tražeći njegovo puštanje na slobodu uz mjere zabrane i jemstvo.
Ćelija broj devet 26. Aprila 2013. Članak Na suđenju za zločine počinjene u kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je tokom zatočenja bio fizički i psihički maltretiran, ali da nije vidio optužene Ramiza Avdovića i Iulian-Nicolae Vintilu.
Gledao u smrt, ali preživio 26. Aprila 2013. Članak U nastavku suđenja za zločin u Prijedoru, svjedok Tužilaštva BiH je rekao kako je “optuženi Soldat naredio strijeljanje kod džamije, a optuženi Đurić i Babin su pucali u muškarce”.