Članak

Dobrovoljci uzrokovali haos u Bratuncu

16. Septembra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Bratunca, svjedoci Tužilaštva BiH su izjavili kako su dobrovoljci bili “strah i trepet za oba naroda” i da im se niko nije smio suprotstaviti.

This post is also available in: English

Jovan Nikolić je kazao kako je situacija u Bratuncu početkom 1992. postala zategnuta zbog pobjede nacionalnih partija na izborima.

“Ipak se sve moglo kontrolisati dok jednog dana nije došla grupa dobrovoljaca koja je stvarala haos i strah za obje strane”, izjavio je Nikolić.

On je ispričao kako je ubistvo sudije Gorana Zekića “dobro došlo dobrovoljcima” koji su učestvovali u napadu na Glogovu i odvođenju civila na stadion u Bratuncu.

Nikolić je rekao kako je optuženi Savo Babić, za kojeg je čuo da je bio komandir Vojne policije, imao problema sa dobrovoljcima.

Babić je optužen da je u maju 1992. godine, kao komandir Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) u Bratuncu, naredio, počinio i propustio da spriječi zatvaranje nesrpskih civila u bratunačku školu “Vuk Karadžić”.

Svjedok Milan Nešković, koji je bio pripadnik Vojne policije, kazao je kako je Babić bio odgovoran i pedantan, te kako je htio oformiti uglednu Vojnu policiju, ali ju je ubrzo napustio zbog problema sa dobrovoljcima.

Svjedok je ustvrdio kako Babić zasigurno nema nikakve veze sa zatvaranjem i ubijanjem civila u školi.

“Mi smo se trudili da ne vidimo to zlo”, rekao je Nešković.

On smatra kako su sa dobrovoljcima sarađivali Miroslav Deronjić i Momir Nikolić, koji su “morali znati šta se dešava”.

Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu, Deronjić je osuđen na deset godina zatvora za zločine počinjene 1992. u Glogovi. Umro je 2007. godine.

Nikolić, koji je bio oficir za bezbjednost Bratunačke brigade VRS-a, pred Tribunalom je priznao krivicu za progon Bošnjaka iz Srebrenice 1995. i osuđen je na 20 godina zatvora.

Prema rasporedu, suđenje se nastavlja 23. septembra.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English