Članak

Tumačenje Mladićevih riječi

16. Septembra 2013.00:00
Odbrana Ratka Mladića, optuženog za genocid u Srebrenici, sugerisala je u nastavku suđenja pred Haškim tribunalom da su se Mladićeve riječi upućene predstavnicima srebreničkih Muslimana – da mogu opstati ili nestati – odnosile na muslimanske borce koji se

This post is also available in: English

do tada još nisu predali Vojsci Republike Srpske (VRS).

Na kraju unakrsnog ispitivanja vojnog eksperta Tužilaštva Richarda Butlera, branilac Dragan Ivetić prikazao je dijelove filma sa Mladićevih sastanaka sa oficirima Holandskog bataljona UNPROFOR-a i predstavnicima srebreničkih Muslimana održanih 11. i 12. jula 1995. u hotelu “Fontana” u Bratuncu.

Mladić je na snimku rekao da “svima koji polože oružje garantuje život” i da “želi da pomogne civilnom stanovništvu koje nije cilj operacije VRS-a”.

Da bi donio odluku, Mladić je 11. jula uveče pozvao predstavnike Muslimana da se do sutradan ujutro izjasne.

“Možete opstati ili nestati”, poručio je Mladić srebreničkim Muslimanima i na drugom sastanku, 12. jula ujutro, naglašavajući da je “za ostanak, potrebno da svi vaši vojnici predaju oružje”, jer “nema potrebe da umru”.

Branilac Ivetić pitao je svjedoka Butlera da li je moguće da su se Mladićeve riječi odnosile na pripadnike 28. divizije Armije BiH (ABiH), kao i “civile”, koji se do tada nisu predali VRS-u, nego nastavili proboj šumom ka Tuzli.

“Da, to je moguća interpretacija”, odgovorio je vojni vještak devetog dana svjedočenja.

Optužnica tereti Mladića, tadašnjeg komandanta VRS-a, za genocid nad oko 7.000 muškaraca i dječaka iz Srebrenice u danima nakon što su, 11. jula 1995, enklavu zauzele srpske snage.

Odbrana je prikazala i dio snimka na kojem se komandant Holandskog bataljona UNPROFOR-a Thomas Karremans pred Mladićem zalaže za evakuaciju civila iz Potočara, navodeći da je to, po procjeni komande mirovnih snaga, njihova želja.

Odgovarajući na pitanja tužioca Petera McCloskeyja da li se 28. divizija ABiH predala poslije Mladićevog upozorenja, Butler je odgovorio da nije.

“Riječi su riječi. Ne mogu reći šta je on mislio”, prokomentarisao je Butler.

Na sugestiju Odbrane, Butler je ponovio da Srebrenica nije bila demilitarizovana, da je 28. divizija ABiH iz enklave napadala okolna srpska sela i ubijala civile, te da je bila legitimna vojna meta za VRS.

Dodatno ispitivanje Butlera, tužioci će okončati 17. septembra, a zatim bi iskaz trebalo da započne Mladićev najbliži saradnik tokom rata u BiH, general Manojlo Milovanović, tadašnji načelnik Glavnog štaba VRS-a.

Mladić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština poprimio razmjere genocida, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English