Članak

Modri od batina u Gabeli

16. Septembra 2013.00:00
U nastavku suđenja Luki Periću za zločine počinjene u logoru Gabela kod Čapljine, sudski vještak je pred Kantonalnim sudom u Mostaru izjavio da Šefik Kovačić zvani Sudo nije sposoban svjedočiti.

This post is also available in: English

Prema nalazu, svjedok Kovačić je blago dementan, sa psihičkim problemima, a postoji rizik od ponovnog moždanog udara.

Kao dokaz Tužiteljstva, Sudsko vijeće je prihvatilo pisani iskaz ovog svjedoka, a branitelj optuženog je predložio drugo vještačenje.

Svjedok Salko Boškailo, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji je bio zarobljenik u logoru Gabela, kao automehaničar je popravljao vozila HVO-a u čapljinskoj vojarni.

“Luka Perić nas je vozio u Čapljinu. Nemam ništa loše reći o Periću, vidio sam da je pomagao ljudima u Čapljini. Bio je nekad s nama, ponašao se dobro, donosio hranu”, rekao je svjedok.

Boškailo je kazao da poznaje Kovačića zvanog Sudo, za kojeg je rekao kako se “petnaest dana nije mogao mrdati” te da je bio krvav i modar.

Ramiz Hasić, bivši policajac u Čapljini, svjedočio je kako su ga 1993. godine u logoru Gabela pretukla četvorica vojnika HVO-a. Viđao je, kako je rekao, Ekrema Pekaza i starijeg Pecu, a poznaje i Husu Marića.

“Peco, ne znam mu ime, modar u glavi, više je bio crn. Imao je nepravilan križ na čelu, za koji mi je kazao kako je to posljedica skakanja s platforme glavom na beton. Vidio sam i Marić Husu, izgledao je užasno, otečen. Poznao sam ga samo po očima”, ispričao je Hasić.

Zlatan Zaklan, bivši pripadnik HVO-a koji je bio zarobljen u logoru Gabela, svjedočio je kako su njegov rođak Šefik Kovačić i Esad Peco “bili modri i crni od degeneka”.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Hamo Kebo dao je branitelju rok od 24 sata da Sudu dostavi spisak imena svjedoka Obrane. 

Za nastavak suđenja 11. listopada Obrana je najavila svjedočenje optuženog.

Igor Krstanović


This post is also available in: English