Članak

Jezičke nelogičnosti u Mladićevim presretnutim razgovorima

13. Septembra 2013.00:00
Unakrsno ispitujući vojnog eksperta Richarda Butlera, Odbrana Ratka Mladića predočila je dokaze Ujedinjenih nacija (UN) o švercu oružja za Armiju BiH (ABiH) preko aerodroma u Tuzli početkom 1995. godine, usprkos međunarodnom embargu.

This post is also available in: English

Napominjući da ti dokazi “nisu relevantni” za njegov izvještaj o hronologiji masovnih ubistava Bošnjaka poslije pada Srebrenice u ruke Vojske Republike Srpske (VRS) u julu 1995., Butler je naglasio da postoje dokazi za zaključak UN-a da su oružje i vojna oprema u zimu te godine dopremani preko tuzlanskog aerodroma.

Mladić, bivši komandant VRS-a, optužen je za genocid počinjen nad oko 7.000 Bošnjaka u danima nakon što su njegove snage 11. jula 1995. zauzele Srebrenicu. Njemu se sudi i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština poprimio razmjere genocida, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Branilac Dragan Ivetić citirao je izvještaj Nordijskog bataljona UNPROFOR-a iz februara 1995. godine, po kojem je neidentifikovani transportni avion sletio na aerodrom u Tuzli, uz pratnju borbenih aviona, da bi zatim ABiH spriječila “plave šljemove” da priđu i pregledaju letjelicu.

Na sugestiju Ivetića, bivši američki obavještajni oficir Butler potvrdio je i da su NATO – ili njegove pojedine članice – morale biti umiješane u te isporuke, budući da je Alijansa kontrolisala vazdušni prostor BiH, koji je bio proglašen za “zonu zabrane leta”.

Odbrana je citirala i pismo kojim je dva dana kasnije optuženi Mladić protestovao kod tadašnjeg komandanta UNPROFOR-a Ruperta Smitha zbog toga što je NATO omogućio dopremanje oružja za ABiH, ocijenjujući da je to drastično kršenje sporazuma o prekidu vatre koji je bio na snazi i rezolucija kojim su bile zabranjene isporuke oružja.

Na pitanje Ivetića zna li gdje su završili oružje i oprema koji su bili dopremljeni preko tuzlanskog aerodroma, Butler je odgovorio da su, prema dokazima UNPROFOR-a, te isporuke bile prošvercovane u Srebrenicu i Žepu.

Butler je prihvatio i da je VRS uzela u obzir šverc oružja u enklave kada je nametnula stroge kontrole konvoja koji su u zaštićene zone dopremali humanitarnu pomoć za stanovništvo, kao i materijal neophodan UNPROFOR-u.

Upitan da li je i UNPROFOR učestvovao u švercu, Butler je izjavio da je u dokumentima VRS-a pronašao da su ukrajinski vojnici prodavali gorivo, dodavši da vjeruje da su i druge dvije zaraćene strane tako dolazile do potrepština.

Autentičnost presretnutih razgovora između Mladića i drugih oficira VRS-a, kojim se Butler služio u svom izvještaju, Odbrana je pokušala da naruši ukazujući na jezičke nelogičnosti. Citirajući Mladićev razgovor sa nepoznatim sagovornikom vođen poslije pada Srebrenice, branilac Ivetić je naglasio da je u prepisu navedeno da je komandant VRS-a rekao da će “evakuirati” sve Bošnjake, “one koji to žele i one koji ne žele”.

Ivetić je tvrdio da Mladić nikada ne bi rekao “evakuirati”, budući da je to hrvatska riječ, već “evakuisati”, na srpskom jeziku.

Butler je uzvratio da to nije znao, zato što se u analizi služio engleskim prevodom dokumenta. “Ne mogu da komentarišem da li je Mladić govorio hrvatski ili je tu riječ upotrijebio operator koji je prisluškivao razgovor”, kazao je svjedok.

Unakrsno ispitivanje Butlera, Mladićev advokat nastaviće u ponedjeljak, 16. septembra.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English