Članak

Bez vojnika iz Buturović Polja u Trusini

16. Septembra 2013.00:00
Svjedok Odbrane je rekao da vojnici iz Buturović Polja, među kojima je bio i optuženi Senad Hakalović, nisu bili u napadu na Trusinu kod Konjica, gdje je 16. aprila 1993. godine počinjen zločin.

This post is also available in: English

U nastavku suđenja šestorici nekadašnjih vojnika Armije BiH (ABiH), svjedok Salko Moro je kazao da je bio iznenađen kada je čuo da je Hakalović uhapšen prije četiri godine zbog sumnje da je u Trusini počinio zločin nad Hrvatima. Međutim, kako je naveo, nije povjerovao u te navode.

“Ma, kako ću povjerovati kada znam da nije bio”, rekao je on.

Prema iskazu svjedoka, grupa vojnika 45. brigade ABiH nije napuštala Buturović Polje, gdje su u smjenama držali straže u rovovima od druge polovine marta 1993. godine.

“Svi smo bili tu. Znam da niko nije bio odsutan”, naveo je Moro.

Zajedno sa Hakalovićem, bivšim vojnikom 45. brigade, za zločin počinjen u Trusini sudi se i petorici pripadnika odreda “Zulfikar” – Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi zvanom Zuka.

Prema optužnici, ubijeno je 18 hrvatskih civila i četiri zarobljena vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Moro je kazao da nije znao da će biti napad na Trusinu koja se nalazi u blizini Buturović Polja. Dan ili dva poslije, kako je rekao, saznao je da je “odrađena” Trusina, da su sudjelovali “Zukini”, te da su ubijeni cvili i zarobljeni vojnici.

On je dodao da je iz Buturović Polja otišao u Parsoviće, gdje je bila komanda 45. brigade, te počeo formirati policijsku stanicu u junu 1993. godine. Odgovarajući na pitanja Ališpage, nekadašnjeg komandanta odreda “Zulfikar”, svjedok je rekao da mu nije poznato da li je neko tražio istražni postupak u vezi sa Trusinom.

Neka pitanja koja mu je postavljao Ališpago, navodeći da su ključna za njegovo oslobađanje od odgovornosti, Sudsko vijeće je zabranilo jer smatra da nisu relevantna za ovog svjedoka. Optuženi je negodovao zbog ovakve odluke.

Jedno od takvih pitanja bilo je da li je svjedok pozvao krim-službu da izvrši predistražne radnje, na što je Željka Marenić, predsjedavajuća Sudskim vijećem, kazala da je svjedok u vrijeme zločina nije bio komandir policijske stanice.

Ališpago je optužen jer “nije poduzeo nužne i razumne mjere” da kazni podređene vojnike.

Suđenje se nastavlja 23. septembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English