Vijesti


Ruskoj organizaciji pod sankcijama EU upriličen prijem u Višegradu 8. Maja 2023. Vijest Predstavnik ruske organizacije koja je pod sankcijama Evropske unije zbog finansiranja rata u Ukrajini odao je u nedjelju u Višegradu počast vojnicima iz Rusije, a načelnik Opštine organizovao je za njega prijem.
Odgođeno razmatranje sporazuma o priznanju krivnje Sene Šehovića 8. Maja 2023. Suđenje Ročište na kojem se trebao razmatrati sporazum o priznanju krivice između sarajevskog Kantonalnog tužilaštva i Sene Šehovića, optuženog za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, odgođeno je za 12. juni jer nije isplaćena naknada štete koja je dogovorena sporazumom.
Naredne sedmice žalba na oslobađajuću presudu Đorđu Ristaniću 5. Maja 2023. Vijest Naredne sedmice je pred Apelacionim vijećem Suda BiH planirano iznošenje žalbi na prvostepenu oslobađajuću presudu Đorđu Ristaniću, nekadašnjem predsjedniku Ratnog predsjedništva u Brčkom.
Novinari zahtijevaju povlačenje zakonskih izmjena o kriminalizaciji klevete 5. Maja 2023. Vijest U Banjaluci je – poslije usvajanja Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se, između ostalog, predviđa i kriminalizacija klevete i uvrede – održana prva javna rasprava, koju su novinari demonstrativno napustili nakon što su saslušali uvodnu riječ predstavnika Ministarstva pravde RS-a.
Dan ubijene djece Sarajeva: Više od 30 godina bez odgovornosti direktnih počinilaca 5. Maja 2023. Vijest Performansom učenika osnovnih škola obilježen je Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva i upućene su poruke Tužilaštvu Bosne i Hercegovine koje –nakon više od 30 godina – nije podiglo niti jednu optužnicu protiv odgovornih za granatiranje i snajpersko djelovanje grada, tokom kojeg je ubijeno 1.601 dijete, podsjećaju roditelji.
U nedjelju obilježavanje godišnjice stradanja u brčanskom logoru “Luka” 5. Maja 2023. Vijest U nedjelju, 7. maja ove godine, na lokaciji bivšeg logora “Luka” u Brčko distriktu i u “Spomen-sobi – Muzeju logoraša” prikladnom manifestacijom će se obilježiti 31. godišnjica zločina nad više hiljada logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.
Usvojena odluka o formiranju Disciplinske komisije za povrede dužnosti člana VSTV-a 4. Maja 2023. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) je usvojio odluku o formiranju Disciplinske komisije za utvrđivanje činjenica u vezi s povredama dužnosti člana Vijeća.
Federalni CEST i BIRN BiH potpisali Memorandum o saradnji za razvoj edukacije o negiranju genocida 4. Maja 2023. Vijest Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine i Centar za edukaciju sudija i tužilaca Federacije potpisali su Memorandum o saradnji, koji je važan za razvoj edukativnog programa o negiranju genocida i mrzilačkih narativa.
Potvrđena optužnica protiv Vase Đorđevića zbog cyber kriminala 4. Maja 2023. Vijest Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Vase Đorđevića zbog krivičnog djela “računalna prevara”, a tereti se da je neovlašteno unio računalni podatak te uticao na ishod elektronske obrade podataka, s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist i time drugom prouzrokuje imovinsku štetu.
Porodica Radovana Karadžića tuži Ministarstvo finansija SAD-a zbog sankcija 4. Maja 2023. Vijest Porodica Radovana Karadžića, osuđenog na doživotni zatvor za ratne zločine i genocid u Bosni i Hercegovini, tužila je Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zbog sankcija koje im je nametnulo 2003. godine i koje traju i danas, a zbog kojih su, kako navode u tužbi, stigmatizirani.