Vijesti


Razdvojen postupak za zločine počinjene u Zvorniku 15. Maja 2023. Vijest Državni sud je postupak koji se vodi protiv šestorice optuženih za ratni zločin počinjen u periodu od oktobra 1992. do jula 1994. godine nad civilima i ratnim zarobljenicima na području Zvornika, razdvojio u odnosu na prvooptuženog Šemsudina Muminovića.
Naredne sedmice presuda Ramizu Drekoviću 12. Maja 2023. Vijest Pred Prvostepenim vijećem Suda Bosne i Hercegovine u srijedu, 17. maja, trebala bi biti izrečena presuda Ramizu Drekoviću, nekadašnjem komandantu Četvrtog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), kojeg optužnica tereti za zločine počinjene u Kalinoviku 1995. godine. Naredne sedmice počinje ponovno suđenje Zijadu Mutapu i ostalima u predmetu za prikrivanje dokaza o smrti Dženana Memića, te disciplinski postupak protiv državne tužiteljice Diane Kajmaković.
Zatraženo određivanje pritvora Senaidu Memiću, bivšem načelniku Ilidže 12. Maja 2023. Vijest Zbog opasnosti od bjekstva ili uticanja na svjedoke, odnosno uništavanja dokaza, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu zatražilo je određivanje pritvora bivšem načelniku općine Ilidža Senaidu Memiću, osumnjičenom za zloupotrebu položaja u vezi sa izadavanjem dozvola za gradnju investitorima, među kojima je i “Malak Group” o kojem je BIRN Bosne i Hercegovine pisao prije sedam godina, dok je Odbrana zatražila određivanje mjera zabrane.
Novinari na novoj javnoj raspravi zatražili odustajanje od kriminalizacije klevete 12. Maja 2023. Vijest Kriminalizacija klevete dovest će do širokog gušenja slobode govora i potrebno je odustati od ovog prijedloga, kazali su novinari u Istočnom Sarajevu, na novoj javnoj raspravi o predloženim izmjenama Krivičnog zakonika Republike Srpske.
Preminuo novinar Salih Brkić 12. Maja 2023. Vijest Salih Brkić, televizijski novinar i autor brojnih dokumentarnih filmova, poznat po svom izvještavanju o ratu u Bosni i Hercegovini, preminuo je u 75. godini.
U Hagu predstavljen priručnik za nastavnike historije o podučavanju o zločinima 12. Maja 2023. Vijest Podučavanje o sudski utvrđenim činjenicama doprinosi borbi protiv revidiranja i poricanja zločina, poručeno je pri predstavljanju Priručnika za nastavnike historije u Hagu, u čijoj izradi su učestvovali nastavnici šest zemalja Zapadnog Balkana.
Vijeće Evrope ponovo upozorava na policijsko nasilje u BiH, zatvorenici se žale na fizičko maltretiranje 12. Maja 2023. Vijest Policijsko zlostavljanje pritvorenih i dalje je ozbiljan problem u Bosni i Hercegovini i zahtijeva djelovanje institucija, naveo je Komitet Vijeća Evrope za borbu protiv torture (CPT) u izvještaju o svojoj posjeti našoj zemlji u septembru 2021. godine.
Mirza Ademaj i ostali: Odgođena prezentacija presretnutih razgovora 12. Maja 2023. Suđenje Na suđenju za korupciju u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove odgođena je prezentacija dokaza Tužilaštva Kantona Sarajevo koji su sačinjeni iz snimljenih presretnutih razgovora, a zbog tvrdnje Odbrane prvooptuženog Mirze Ademaja da nisu dobili CD-ove s materijalom.
Vijeće ministara povuklo odluku o kontroli naftnih goriva, odobreni pregovori o gasnim interkonekcijama 11. Maja 2023. Vijest Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je odluke o odobravanju pregovora za izgradnju Južne i Istočne interkonekcije, te izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u. Sa dnevnog reda je skinut prijedlog odluke o kontroli naftnih goriva, o kojem je Detektor ranije pisao.
Bivši načelnik Ilidže Senaid Memić uhapšen zbog dozvola za gradnju hotela “Regency” 11. Maja 2023. Vijest Senaid Memić, bivši načelnik općine Ilidža i aktuelni ambasador Bosne i Hercegovine u Maleziji, uhapšen je u četvrtak, 11. maja, između ostalog i zbog dozvola za gradnju hotela “Regency” investitora “Malak Group”, potvrđeno je za Detektor iz Tužilaštva Kantona Sarajevo. Detektor je 2016. godine pisao o ovom slučaju.